...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

2 minute de citit

O firmă care a recoltat ilegal 18 tone de trufe a fost amendată de Garda de Mediu cu 160.000 de lei

Scris de: News Green | 28 martie 2025, 10:00

Trufele sunt foarte scumpe
Sursa: Pixabay

Garda de Mediu a aplicat sancțiuni în valoare totală de 160.000 de lei unei companii care activează în domeniul recoltării, achiziției și comercializării ciupercilor comestibile, în special trufe.

De asemenea, instituția a depus o sesizare penală împotriva societății pentru fals în înscrisuri sub semnătură private, conform unui comunicat.

„Pornind de la o suspiciune apărută cu ocazia unui control anterior realizat la o societate care își desfășoară activitatea în domeniul recoltării/achiziției și comercializării ciupercilor comestibile – trufe, o echipă de comisari din cadrul Direcției de control din domeniul biodiversității a Comisariatului General a solicitat sprijinul A.N.A.F și al I.G.P.R pentru reverificarea societății comerciale. Cu această ocazie, s-a constatat faptul că, la controlul efectuat în septembrie 2024, operatorul economic a pus la dispoziția echipei de control documente justificative prin care nu ar fi depășit cantitatea de 1.500 kg trufe pe care avea dreptul să o recolteze, să o achiziționeze sau să o comercializeze. În realitate, din analiza prezentată de către A.N.A.F. – D.G.A.F. București, a reieșit faptul că, în cursul anului 2024, societatea respectivă a recoltat/achiziționat cantitatea de 19.197,20 kg trufe, diferența de 17.697,2 kg ciuperci comestibile – trufe fiind recoltată/achiziționată în mod ilegal”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu postat pe pagina de Facebook a instituției.

Au depus sesizare penală

În urma acestor constatări, instituția a inițiat o sesizare penală, considerând că operatorul economic a utilizat documente false pentru a justifica, în mod eronat, cantitățile de trufe recoltate și achiziționate. Actele respective ar fi fost prezentate în timpul unui control desfășurat în luna septembrie 2024.

Pe lângă această sesizare penală, societatea comercială a fost sancționată contravențional pentru lipsa autorizației necesare desfășurării activității de recoltare, precum și pentru nerespectarea măsurilor impuse în urma verificărilor anterioare. Cele două amenzi aplicate însumează 160.000 de lei.

Autoritățile subliniază că astfel de acțiuni de control sunt esențiale pentru prevenirea exploatării ilegale a resurselor naturale și pentru asigurarea respectării legislației în vigoare privind protecția biodiversității.