Stiri

O insulă legendară a Greciei se scufundă treptat în mare

3
min
16/8/2024

Insula Delos, una dintre cele mai cunoscute insule ale Greciei, se scufundă încet înmare, în proximitatea unor destinații turistice foarte populare.

În mitologia greacă, Delos era considerată locul de naștere al zeului Apollo și cea mai sacră dintre toate insulele, însă astăzi se află într-un pericol tot mai mare. Situl arheologic de pe Delos, unul dintre cele mai importante din Europa, este amenințat de creșterea nivelului mării, atrăgând atenția arheologilor care trag un nou semnal de alarmă, relatează AFP, conform Hotnews.

Înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO în 1990, insula Delos se află la o distanță mică de Mykonos, o destinație turistică foarte populară din Grecia. În ciuda apropierii de Mykonos, accesul pe Delos este limitat. Turiștii care doresc să viziteze situl arheologic pot ajunge aici doar cu feribotul de pe insulele învecinate, precum Mykonos, Paros sau Naxos, fiind nevoiți să se întoarcă în aceeași zi, deoarece pe Delos nu există unități de cazare. Insula are o populație permanentă foarte redusă, recensămintele indicând doar 14 locuitori în 2001 și 24 în 2011. Administrativ, insula aparține de Municipalitatea Mykonos.

Arheologii continuă să facă descoperiri

Gloria de odinioară a insulei este astăzi amintită doar prin ruinele sale și prin eforturile arheologilor care continuă să exploreze situl. În perioada elenistică și romană, Delos găzduia unul dintre cele mai importante sanctuare religioase din jurul Mediteranei. Pentru arheologi, insula oferă un microcosmos de informații despre viața cotidiană din perioada Antichității clasice, clădirile sale vechi de peste 2000 de ani fiind martori tăcuți ai unei lumi apuse.

Totuși, ultimele vestigii ale Delosului sunt amenințate de creșterea nivelului mării, cauzată de schimbările climatice șitopirea ghețarilor. Potrivit cercetătorilor, templele păzite de lei din piatră riscă să fie pierdute pentru totdeauna. „Delos este condamnată să dispară înaproximativ 50 de ani”, avertizează Veronique Chankowski, directoarea Școlii Franceze de Arheologie de la Atena (EFA).

Sute de mii de turiști

Arheologii EFA excavează situl de pe Delos depeste 150 de ani, în cadrul unui acord cu statul elen. Deși insula Mykonos învecinată atrage anual sute de mii de vizitatori, Delos rămâne un loc izolat, afectat de deteriorarea clădirilor sale, mai ales în zonele inaccesibile turiștilor, unde apa pătrunde în depozitele vechi de secole, măcinând fundațiile clădirilor. Jean-Charles Moretti, directorul misiunii franceze de pe Delos, mărturisește că observă în fiecare primăvară cum noi pereți se prăbușesc.

Problemele sunt amplificate de creșterea temperaturilor și umidității, care afectează compoziția chimică a materialelor antice, conform unui studiu recent al Universității din Salonic. „La fel ca în cazul corpului uman, monumentele sunt construite să reziste unor temperaturi specifice”, a explicat Efstathia Tringa, coordonatoarea studiului, într-un interviu acordat ziarului Kathimerini.

Consolidări cu lemn

Pe lângă provocările naturale, turiștii care vizitează Delos din Mykonos agravează situația, ignorând adesea regulile și explorând zone interzise, ceea ce duce la deteriorări suplimentare ale sitului. În timpul verii, doar un număr mic de arheologi sunt prezenți pe insulă pentru a supraveghea situl.

Delos, locul de naștere al zeului luminii, artelor și vindecării, Apollo, și al surorii sale, Artemis, zeița vânătorii, a fost în vremurile sale de glorie o destinație pentru pelerini și negustori din întreaga Mediterană, găzduind un oraș de aproximativ 30.000 de locuitori. Însă, după ce a fost prădată în primul secol î.e.n., insula a fost abandonată treptat.

Astăzi, zidurile clădirilor sunt consolidate cu grinzi de lemn, dar Veronique Chankowski subliniază că este nevoie de măsuri mai complexe și de un efort multidisciplinar susținut pentru a salva acest patrimoniu de la dispariție. Arheologii avertizează că, în viitor, multe orașe de coastă ar putea pierde zone semnificative din cauza creșterii nivelului mării, iar eforturile actuale de conservare sunt insuficiente.

„Am înlocuit paiele din plastic cu cele din hârtie, dar am pierdut acest război de a proteja siturile precum Delos”, spune cu amărăciune Athena-Christiana Loupou, o arheologă greacă și ghid turistic.

FOTO: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images