...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

11 minute de citit

O nouă ședință alături de experții europeni la Salina Praid. Începe devierea pârâului Corund și crearea unui lac artificial sărat

Scris de: ClaudiuPopa | 5 iunie 2025, 15:32

O nouă ședință alături de experții europeni la Salina Praid. Începe devierea pârâului Corund și crearea unui lac artificial sărat
sursa foto: MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis noi informații privind situația de urgență de la Salina Praid, din județul Harghita, explicând activitățile desfășurate de către cei 8 experți internaționali veniți recenț în România. Între timp, ministrul Economiei afirmă că specialiştii de la Praid caută un loc în care să fie evacuată apa scoasă din subteranul minei inundate şi să creeze un lac sărat.

De asemenea, comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş continuă în regim de urgenţă distribuirea apei potabile în localităţile afectate de creşterea salinităţii în râul Târnava Mică.

Anunțul MAI privind Salina Praid! Specialiștii caută un loc în care să fie evacuată apa scoasă din mina inundată. Se va crea un lac artificial sărat

Din declarațiile oficiale, au fost începute lucrările de deviere a cursului pârâului Corund.

Anunțul MAI privind Salina Praid! Specialiștii caută un loc în care să fie evacuată apa scoasă din mina inundată. Se va crea un lac artificial sărat FOTO
sursa foto imagini Salina Praid: Facebook MAI

În prezent, cei 8 experți internaționali, sosiți în România au început activitatea alături de experți din România, mai spune MAI. Aceștia, împreună lucrează pentru identificarea celor mai bune soluții, în vederea punerii în siguranță a zonei și diminuării riscurilor, mai spune ministerul.

Anunțul MAI privind Salina Praid! Specialiștii caută un loc în care să fie evacuată apa scoasă din mina inundată. Se va crea un lac artificial sărat FOTO
sursa foto imagini Salina Praid: Facebook MAI

„În această dimineață a avut loc o nouă ședință operativă, la care au participat toți factorii implicați în gestionarea situației de urgență de la Salina Praid. Au fost analizate și concluzionate următoarele:

– În cadrul activităților de organizare de șantier, în vederea pregătirii amplasamentului pentru lucrările de deviere a cursului pârâului Corund, au fost aduse trei excavatoare de capacitate medie și mijlocie.
– A început amenajarea drumului tehnologic, unde au fost defrișați arbori pe culoarul care are o lățime de 8-10 metri și lungimea de aproximativ 100 de metri, pe care se vor executa lucrările.
– Au fost retrase din zona de pericol motopompele ISU, rămase blocate în urma viiturii.
– Constructorul a început săpăturile mecanizate pe albie, în zona unde vor fi montate țevile corrugate, în punctul de descărcare.
– Cei 8 experți internaționali, sosiți în țara noastră ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, au început activitatea alături de experți din România. Împreună lucrează pentru identificarea celor mai bune soluții, în vederea punerii în siguranță a zonei și diminuării riscurilor.
– Sufoziunile produse în data de 03.06.2025 s-au extins în ultimele 24 de ore, atât pe orizontală, cât și pe verticală, doar în zona minei vechi. Menționăm faptul că nu sunt puse în pericol activitățile desfășurate, iar în drumul spre halda de steril nu au mai apărut sufoziuni noi.
– Pentru cel puțin 20 de zile se mențin măsurile de evacuare temporară a celor 27 de persoane. Riveranii pot primi acordul de a avea acces în propriile gospodării în timpul zilei. De asemenea, se mențin parapeții poziționați pe aliniamentul pârâului Corund.
– Utilizarea dronelor este strict interzisă perimetrul minier al Salinei Praid, cu excepția celor operate de instituții abilitate.
– Debitul pârâului Corund este în scădere, iar valorile de salinitate măsurate în punctele de interes se mențin constante.
– Pentru evitarea punerii în pericol a persoanelor acesul în zonă râmâne restricționat, menținându-se cele două posturi fixe de jandarmi și patrulele mobile mixte ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
– Autoritățile continuă să monitorizeze constant situația din teren, iar toate măsurile dispuse până în prezent au ca obiectiv principal protejarea populației locale și a celor care tranzitează zona.
– În perioada 6 – 9 iunie 2025, traficul rutier pe strada Salinei va fi restricționat, în scopul prevenirii aglomerației turistice pe durata minivacanței prilejuite de sărbătorirea Rusaliilor„, a transmis MAI.

Anunțul MAI privind Salina Praid! Specialiștii caută un loc în care să fie evacuată apa scoasă din mina inundată. Se va crea un lac artificial sărat FOTO
sursa foto imagini Salina Praid: Facebook MAI

Pentru corectă informare urmăriți canalele oficiale ale autorităților și instituțiilor publice, mai atrage atenția MAI.

Specialiştii de la Praid caută soluţii pentru scoaterea apei din galerii, spune ministrul Economiei

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, afirmă că specialiştii de la Praid caută soluţii pentru scoaterea apei din galeriile subterane turistice care au fost inundate şi pentru găsirea unui loc unde să fie evacuată apa şi să se creeze un lac sărat. Potrivit ministrului, sunt inundate şapte etaje subterane. ministrul a adăugat că acest lucru se va face doar după ce autorităţile vor avea expertiza ştiinţifică necesară, care să ateste că este sigur să se facă şi condiţiile în care se vor face deversările.

„Sunt în momentul de faţă şapte etaje subterane inundate. Acum, oamenii sunt pe teren, împreună cu prefectul de Harghita şi căutăm o locaţie în care să creăm un lac sărat. Acum avem deja trei locuri, experţii în carte funceară identifică dacă sunt în domeniul public, dacă este nevoie de exproprieri. Se lucrează la acest lucru şi se caută alternativa pentru a evacua acea apă, după ce vom avea expertiza ştiinţifică, care va testa faptul că e sigur să se facă şi condiţii în care se vor face aceste devesări”, a declarat ministrul Economiei, Bogdan Ivan, la Digi24.

Potrivit ministrului, cel mai important lucru rămâne protecţia oamenilor, de a nu pune în pericol nici vieţile oamenilor care lucrează acum în acea zonă, nici a oamenilor care locuiesc acolo.

„De asta au fost evacuaţi 27 de oameni din 45 de locuinţe, multe dintre ele case de vacanţă. Am fost pe teren, am văzut la faţa locului şi am acţionat de îndată. Din păcate, e o situaţie nefericită şi încercăm să facem tot posibilul, împreună cu ceilalţi colegi ministri, cu premierul Cătălin Predoiu, cu Raed Arafat.

Despre experţii străini ajunşi la Praid, Ivan a spus că aceştia au început deja lucrul împreună cu experţii români, deja analizează datele care au fost preluate şi prelucrate de experţii de la Institutul Geologic Român şi de la diferiţi profesori universitari care sunt la faţa locului încă de sâmbătă şi vor lua o decizie legată de prăbuşirea plafonului minei, care va fi iminentă.

„Prioritatea este să ne asigurăm, pe de o parte, că oamenii nu sunt puşi în pericol şi, pe de altă parte, să oprim apa care acum se infiltrează în vechea galerie şi inundă salina Praid, să calculăm care sunt opţiunile cu respectarea regulilor de securitate şi siguranţă prin care putem să evacuăm cel puţin zona turistică a Salinei Praid, cu respectarea mediului. Iar aceşti oameni care sunt cei mai buni din Europa sunt la faţa locului şi o să lucreze, împreună cu experţii români. Se lucrează zi lumină, şapte zile din şapte, în două schimburi”, a precizat Ivan.

Râul Târnava Mică preia cursul de apă din mina nouă

Ministrul a explicat că Târnava Mică este cea care preia cursul de apă din mina nouă.

„În cazul minei vechi, la care explotarea a încetat acum câţiva zeci de ani, pericolul de bază este că a fost principala sursă de infiltrare a apei în mina nouă. Ea nu mai este explotată acum. Ceea ce e foarte important e că de duminică încoace a început această cădere lentă a planşeului, ceea ce, dacă îşi menţine ritmul, este un lucru bun pentru că nu riscăm o cădere bruscă şi automat dislocarea unui volum foarte mare de apă, într-un termen foarte scurt de timp”, a explicat ministrul Economiei.

Acesta a spus că această cădere lentă, care poate dura săptămâni sau chiar luni, reprezintă „un element favorabil” pentru că evită o catastrofă care, în mod normal, ar ajunge să afecteze şi locuinţe, dar şi mediul.

Anunțul MAI privind Salina Praid! Specialiștii caută un loc în care să fie evacuată apa scoasă din mina inundată. Se va crea un lac artificial sărat FOTO
sursa foto imagini Salina Praid: Facebook MAI

Întrebat dacă Salina Praid, inclusiv partea turistică, mai poate fi salvată în acest moment, Bogdan Ivan a răspuns că acest lucru depinde foarte mult de nivelul de eroziune pe care l-a avut apa dulce asupra pereţilor de sare şi asupra structurii de stabilitate.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a afirmat, miercuri, că în Salina Praid s-au acumulat 4 milioane de metri cubi de apă. El a anunţat că la Praid s-au montat aproximativ 14.000 de saci cu nisip şi 500 de metri liniari de panouri pentru a proteja casele din zonă, în prezent, Salina Praid fiind complet inundată. Potrivit lui Arafat, au fost evacuate 27 de persoane din aproape 50 de locuinţe, în condiţiile în care o parte dn acestea sunt case de vacanţă.

Continuă distribuirea apei potabile în localităţile afectate de creşterea salinităţii în râul Târnava Mică

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş continuă în regim de urgenţă distribuirea apei potabile în localităţile afectate de creşterea salinităţii în râul Târnava Mică. Potrivit autorităţilor, apa potabilă este împărţită cu prioritate persoanelor vulnerabile – vârstnici, copii, persoane bolnave şi persoane cu dizabilităţi. Conform măsurătorilor făcute joi, valorile indicatorilor de salinitate sunt stabile, fiind aproape similare celor înregistrate în zilele precedente. Parametrii sunt monitorizaţi de două ori pe zi şi vor fi în continuare, pe toată durata stării de alertă.

În total, până în acest moment, au fost recepţionate şi livrate cantităţile de 148.000 litri de apă potabilă de la Rezerva de Stat, 138.000 litri de Compania Aquaserv S.A. Târgu Mureş şi 20.000 litri de apă destinaţi adăpării animalelor.

Sura citată menţionează că distribuirea apei potabile continuă şi joi, 5 iunie, în regim de urgenţă, cu implicarea autorităţilor locale şi a echipelor de intervenţie. Totodată, ca răspuns la solicitările punctuale ale autorităţilor publice locale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă  „Horea” Mureş a asigurat transporturi cu cisterne din dotare, pentru garantarea accesului la apă necesară adăpării animalelor în zonele afectate.

„Procesul de distribuire a apei potabile vizează, cu prioritate, persoanele vulnerabile – vârstnici, copii, persoane bolnave şi persoane cu dizabilităţi. Până la această dată, au fost instalate 43 de puncte de distribuţie a apei potabile, numărul acestora fiind ajustat constant în funcţie de solicitări”, precizează aceeaşi sursă.

O nouă ședință alături de experții europeni la Salina Praid. Începe devierea pârâului Corund și crearea unui lac artificial sărat
sursa foto: MAI

Valorile indicatorilor de salinitate sunt stabile

Conform măsurătorilor efectuate joi dimineaţă de către Aquaserv şi la prânz de Administraţia Bazinală de Apă Mureş, valorile indicatorilor de salinitate sunt stabile, fiind aproape similare celor înregistrate în zilele precedente. Monitorizarea parametrilor se realizează de două ori pe zi şi va continua pe toată durata stării de alertă.

Analizele de laborator efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Mureş confirmă că apa din izvoarele şi fântânile publice din municipiul Târnăveni şi comunele Adămuş şi Găneşti se încadrează în limite normale în ceea ce priveşte concentraţia de cloruri, apa poate fi utilizată ca şi până în prezent. De asemenea au fost preluate probe de către DSP si din alte localităţi situate pe cursului râului Târnava Mică, respectiv din izvoare şi fântâni publice din Suplac, Bălăuşeri, Fântânele, Ghindari şi Sovata. Probele sunt în curs de analiză, iar după obţinerea rezultatelor vom reveni cu informaţii.

Apa din reţeaua publică nu este potabilă şi se recomandă utilizarea acesteia doar pentru igienă personală, curăţenie şi spălat. Pentru băut şi prepararea hranei, se recomandă strict utilizarea apei potabile provenite din surse sigure. Autorităţile locale informaează populaţia prin afişe şi materiale informative.

Ca urmare a creşterii nivelului de salinitate în râul Târnava Mică, autorităţile judeţene au dispus măsuri imediate pentru asigurarea accesului populaţiei la apă potabilă. Aceste acţiuni au drept scop acoperirea nevoilor fiziologice de bază ale cetăţenilor şi se desfăşoară în cadrul intervenţiilor coordonate la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, mai arată Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş.