O cameră de monitorizare amplasată într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Caiuti din cadrul Romsilva – Direcția Silvică Bacău, aflată în cea mai înaltă zonă de pe suprafața administrată de acest ocol, a surprins o apariție surprinzătoare: o pisică sălbatică. Un exemplar mic, cu coada stufoasă, apare în cadru în timp ce inspectează o cușcă (ce nu este activă), folosită în proiectul european LIFE Lynx. Obiectivul principal al proiectului este salvarea de la dispariție a populației de râs din Regiunea Munților Dinari și sud estul Alpilor și păstrarea acesteia pe termen lung. Proiectul este implementat în cinci țări: Italia, Slovenia, Croația, Slovacia și România, până în anul 2024.
Interesant este faptul că pisica sălbatică și râsul nu se tolerează reciproc, arealele acestora fiind complet separate. Pisica sălbatică este un animal solitar care vânează noaptea şi este văzut foarte rar de oameni în mediul său natural. Deși România este țara cu cea mai mare populație de pisici sălbatice din Europa, șansele de a o vedea în mediul natural sunt mici și foarte mici.
Felina poate să ajungă 70 de centimetri lungime, lungimea cozii poate fi de 35 de centimetri. La maturitate, pisica sălbatică poate avea o greutate de 8 kilograme. Are un teritoriu de vânătoare de peste 300 de hectare şi se hrănește cu mamifere mici şi păsări.
Pădurile din România adăpostesc unele din cele mai mari populații de urs, lup, râs sau pisică sălbatică din întreaga Uniune Europeană. Conform estimărilor specialiștilor județele cu cele mai multe pisici sălbatice sunt Covasna, Brașov, Sibiu, Argeș, Alba, Hunedoara, Arad, Mureș, Neamț, Cluj, Bistrița, Iași, însă poate fi întâlnită și în Deltă.
Specia este carnivoră și se hrănește cu mamifere mici precum rozătoare, pasări, dar poate ataca și pui de căprioară, pui de mistreț și alte animale de mărime asemănătoare cu a ei.
Credit foto: acdb.ro, montaniarzi.ro