Stiri

O specie de licurici considerată extrem de rară și în declin este pe cale de dispariție din cauza schimbărilor climatice

2
min
2/10/2024

Guvernul SUA are în vedere, pentru prima dată, includerea unei specii de licurici pe lista speciilor pe cale de dispariție, conform unei propuneri făcute de US Fishand Wildlife Service.

Conform The Guardian, citat de g4media.ro licuriciul din Bethany Beach, prezent pe coasta statelor Delaware, Maryland și Virginia, se confruntă cu amenințări majore asupra habitatului său, în special din cauza efectelor schimbărilor climatice. Printre acestea se numără creșterea nivelului mării, care ar putea afecta toate zonele sale cunoscute de distribuție până la sfârșitul acestui secol, și scăderea nivelului apei subterane.

Licuriciul din Bethany Beach este unul dintre cele aproximativ 170 de specii de licurici din lume și este recunoscut pentru modelul său unic de dublă sclipire verde. Descoperit pentru prima dată în anii 1950, această specie este activă în special în lunile iunie și iulie, când își folosește bioluminiscența pentru a comunica în condiții de întuneric total.

Pe cale de dispariție

Aceasta este prima dată când guvernul american inițiază un demers de protejare a unei specii de licurici în baza Legii privind speciile pe cale de dispariție. Pe lângă schimbările climatice, licuricii sunt amenințați și de dezvoltarea rapidă a zonelor de coastă și de poluarea luminoasă, care poate interfera cu capacitatea lor de a emite semnale luminoase pentru a atrage parteneri sau a se orienta.

Specialiștii recomandă măsuri simple pentru locuitorii din zonele cu licurici, cum ar fi stingerea luminilor exterioare atunci când nu sunt necesare sau folosirea de temporizatoare pentru a reduce poluarea luminoasă.

Apocalipsa insectelor

Licuricii din Bethany Beach nu sunt singurele insecte aflate în declin. Fenomenul numit „apocalipsa insectelor” a devenit totmai evident, cu exemple notabile precum scăderea populației de fluturi monarh cu 59% în timpul migrației lor de iarnă din acest an. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a identificat peste 70 de specii de gândaci ca fiind pe cale de dispariție, iar licuriciul din Bethany Beach este clasificat drept „critically endangered” (în pericol critic de dispariție).

În ultimii ani, dezvoltarea zonelor umede de coastă a dus la distrugerea habitatelor licuriciului. În 2019, un habitat cu cea mai mare populație cunoscută de licurici din Bethany Beach a fost distrus în urma unei dezvoltări din Breakwater Beach, New Jersey, după ce dezvoltatorii au exploatat o lacună în politica de protecție a zonelor umede, ceea ce a dus la dispariția populației locale de licurici.