Stiri

Oficial SUA: Tranziția către o energie curată trebuie să fie încheiată în 2050

2
min
25/7/2024

Secretarul SUA pentru Energie, Jennifer Granholm, a declarant, în cadrul Reuniunii Ministeriale a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă (P-TECC), că lupta pentru reducerea emisiilor trebuie să continue pentru a fi atinse țintele de neutralitate climatică potrivit Acordului de la Paris.

Într-un discurs susținut în cadrul Reuniunii Ministeriale a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC), secretarul SUA pentru Energie, Jennifer Granholm, a subliniat că tranziția către energie curată nu este doar o chestiune de bugete și profituri, ci o necesitate vitală pentru atingerea obiectivului de zero emisiinete până în 2050, informează Agerpres, citată de Antena 3.

Granholm a menționat că războiul din Ucrainaevidențiază importanța tranziției energetice nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume, în fața amenințărilor climatice. Ea a oferit exemple concrete,precum bunica din Slovacia afectată de inundații, familia din Cipru care și-a pierdut casa din cauza incendiilor și copilul din Austria suferind din cauza căldurii extreme. „Ajungerea la zero emisii nete până în 2050 nu este o opțiune, ci o necesitate. Trebuie să acționăm acum pentru a atinge acest obiectiv", a subliniat Granholm.

Strategie pentru energie curată

În ceea ce privește Statele Unite, Granholm a evidențiat implementarea unei strategii industriale fără precedent pentruenergie curată, cu investiții semnificative în cercetare și dezvoltare pentru areduce costurile tehnologiilor emergente, inclusiv energia nucleară avansată șicaptarea carbonului. Până în 2030, SUA își propun să dubleze procentul deenergie electrică produsă din surse curate și să reducă emisiile cu 40%. Acesteeforturi vor preveni până la 18.000 de decese cauzate de poluarea aerului și118.000 de atacuri de astm.

La nivel global, Granholm a evidențiat progresul impresionant al energiei regenerabile, menționând că în 2023 s-au adăugat peste 500 de gigawați din surse regenerabile, stabilind un nou record pentru al 22-lea an consecutiv. Numărul vehiculelor electrice noi înmatriculate a depășit 250.000 pe săptămână, iar capacitatea solară și eoliană este pe cale să se tripleze în următorul deceniu." În următorii cinci ani, lumea va adăuga mai multă capacitate de energie regenerabilă decât în ultimul secol", a afirmat Granholm.

Tranziția de success are nevoie de investiții majore

Pentru a asigura o tranziție de succes, Granholm a subliniat necesitatea investițiilor de trilioane de dolari înenergie curată până în 2030 și a dezvoltării infrastructurii de transport și distribuție. "Trebuie să dezvoltăm serios forța de muncă în domeniul energiei curate, având nevoie de un milion de electricieni până în 2030", a adăugat ea. Cu parteneriate transatlantice puternice și cooperarea între sectorul public și privat, Granholm este încrezătoare că obiectivele pot fiatinse.

De asemenea, Granholm a menționat acordurile interguvernamentale semnate de SUA cu Bulgaria, Polonia și România pentru construirea de reactoare nucleare mari și mici. În România, progresul a fost realizat printr-un parteneriat între companiile Fluor, Sargent and Lundy și companii canadiene pentru construirea unui reactor de mari dimensiuni, precum și un proiect de reactor modular de mici dimensiuni cu NuScale.

Granholm a evidențiat și colaborarea în securitatea cibernetică și a dronelor pentru protejarea infrastructurii criticeși includerea Islandei ca aliat al P-TECC pentru dezvoltarea energiei geotermale în regiune.

Sursa Foto: HEPTA