CSR

OMV produce combustibili sustenabili pentru aviație

2
min
28/6/2024

Compania va utiliza ulei vegetal pentru a realiza inclusiv motorină în rafinăria Petrobrazi

OMV Petrom (simbol bursier SNP), cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a semnat un contract cu Expur S.A. pentru furnizarea de ulei vegetal pretratat. Acest ulei va fi utilizat ca materie primă în instalația pentru producerea de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO) la rafinăria Petrobrazi, proiect pentru care OMV Petrom a luat recent decizia finală de investiție, potrivit zf.ro.

Contractul se întinde pe o perioadă de șase ani, cu opțiunea de prelungire pentru încă doi ani, iar livrările vor începe în 2028. Expur va furniza o cantitate maximă totală de peste 0,7 milioane de tone, cu o valoare estimată la peste 750 milioane euro, în funcție de cantitatea comandată. Prețul este indexat la o cotație internațională.

Combustibili regenerabili

„Suntem în căutarea constantă de soluții pentru reducerea emisiilor de carbon în transport, pentru a rămâne prima alegere a clienților noștri și în viitor. Biocombustibilii, împreună cu electro-mobilitatea, sunt răspunsul nostru la această provocare. Contractul cu Expur ne asigură o parte din materia primă necesară pentru producerea de motorină din surse regenerabile, avansând astfel spre obiectivul nostru de a deveni primul producător major de combustibili regenerabili din regiune”, a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare și Marketing.

Expur, parte a Grupului Avril, este unul dintre cei mai mari producători de ulei vegetal și motorină din surse regenerabile din Europa. Cel puțin 50% din uleiul vegetal pretratat contractat provine din România, asigurând un flux sustenabil pe întregul lanț de aprovizionare.

Centrală în cogenerare

„Proiectele și investițiile noastre la Expur sunt centrate pe oferirea de hrană sănătoasă și protejarea naturii, susținând economia circulară. Anul trecut am investit 15,5 milioane de euro într-o centrală de cogenerare care utilizează cojile de semințe de floarea soarelui pentru a genera energie electrică și abur necesar fabricii din Slobozia. Continuăm să dezvoltăm parteneriate strategice, cum este cel cu OMV Petrom, pentru a ne susține viziunea de a deveni lider în oferirea de hrană sănătoasă și energie regenerabilă”, a declarat Nikolay Belchev, CEO Expur.

OMV Petrom planifică să investească aproximativ 1 miliard de euro în decarbonarea transportului din România, dintre care 750 milioane de euro sunt alocați pentru construcția unei instalații SAF/HVO și a două instalații de hidrogen verde la rafinăria Petrobrazi.

În 2023, OMV Petrom a achiziționat 50% din „Respiră Verde”, liderul în colectarea uleiului alimentar uzat din România, pentru a-și asigura materii prime necesare producției de biocombustibili. „Respiră Verde” colectează anual până la 10 kt de ulei comestibil uzat de la industria ospitalității și retail.

Producător integrat de energie

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, cu o producție anuală de țiței și gaze de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul operează o centrală electrică de înaltă eficiență pe gaze naturale de 860 MW și deține o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul are aproximativ 780 de benzinării în România și în țările vecine, sub brandurile OMV și Petrom.

La sfârșitul anului 2023, acționarii români dețineau peste 43% din acțiunile OMV Petrom, dintre care statul român, prin Ministerul Energiei, deținea 20,7%, iar 22,5% erau deținute de fonduri de pensii din România. OMV Aktiengesellschaft din Austria deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% aparțin altor investitori străini.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu taxe, impozite și dividende plătite în valoare de circa 42 miliarde de euro între 2005 și 2023. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.

Procesator de oleaginoase

Expur este unul dintre cei mai mari procesatori de semințe oleaginoase din România, cu peste 25 de ani de experiență pe piață. Compania se concentrează pe crearea durabilă a valorii în domeniul uleiurilor și proteinelor, având peste 90% din semințele procesate de origine românească. Expur face parte din grupul francez Avril, lider în sectorul uleiurilor și proteinelor vegetale din Franța.

Avril este un grup agroalimentar francez cu o prezență în 19 țări și aproape 7.500 de angajați în 69 de unități industriale și birouri comerciale. Grupul a realizat o cifră de afaceri de 8 miliarde de euro în 2023 și se concentrează pe dezvoltarea soluțiilor inovatoare și durabile pentru alimentație și decarbonizarea planetei.