Distrugerea mediului înconjurător nu înseamnă doar extincția unor specii, poluarea aerului și a apei, ci și apariția unor virusuri care duc la pandemii precum Ebola, SARS sau Zika și mai nou COVID-19. „De-a lungul anilor, omenirea a ignorat această realitate, dar odată cu noul coronavirus s-a tras încă un semnal de alarmă pentru specia umană„, a declarat Șeful Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.
Toate aceste boli apărute în ultimele decenii își au originile în populații de animale ținute și exploatate în condiții de presiune ecologică. Aceste epidemii sunt urmarea unor dezechilibre în natură. “Ele ilustrează propriul nostru comportament distructiv față de natură și prejudicierea propriei noastre sănătăți” au precizat Elizabeth Maruma Mrema, șefa convenției ONU pentru diversitate biologică; Maria Neira, directorul OMS pentru mediu și sănătate și Marco Lambertini, șeful WWF International.
Comerțul ilegal și nesustenabil de animale, devastarea pădurilor și a altor zone sălbatice sunt factorii principali ai existenței unor boli care au ajuns să se transmită de la animalele sălbatice la oameni. Conform unui raport al WWF, riscul apariției unei alte pandemii este mai mare ca niciodată. Încă din martie au fost emise avertismente de către experții în biodiversitate din toată lumea cu privire la posibilitatea apariției unor astfel de epidemii și în viitor din cauza distrugerii rapide a naturii și mediului.