Stiri

Orașul istoric Jasper, Canada, devastat de incendii uriașe: Peste jumătate distrus

2
min
26/7/2024

Flăcările necontrolate obligă mii de rezidenți și turiști să evacueze; autoritățile luptă pentru a salva ceea ce a rămas

Orașul istoric Jasper din Canada se confruntă cu o catastrofă ecologică de proporții, după ce incendii uriașe și rapide au distrus până la jumătate din localitate, conform declarațiilor oficialilor. Incendiile sunt încă scăpate de sub control, iar pompierii luptă neîncetat pentru a salva cât mai multe clădiri.

Străzile principale ale orașului, situat în Parcul Național Jasper din vestul Canadei, au fost distruse de flăcări. Imagini video arată case transformate în moloz fumegând și rămășițe carbonizate de mașini. Deși nu s-au înregistrat decese, aproximativ 20.000 de turiști și 5.000 de rezidenți au fost nevoiți să părăsească zona muntoasă din provincia Alberta, cunoscută pentru popularitatea sa turistică de zeci de ani.

Într-o conferință de presă emoționantă, premierul provinciei Alberta, Danielle Smith, a descris amploarea devastării, menționând că „potențial 30 până la 50 la sută” din clădiri au fost distruse. „Acesta este cel mai rău coșmar pentru orice comunitate”, a spus Smith, subliniind importanța Parcului Național Jasper, o sursă de mândrie pentru generații, transmite BBC.

Smith a fost vizibil emoționată când a vorbit despre frumusețea și semnificația parcului pentru comunitate, care depinde în mare măsură de turism. Aproximativ 2,5 milioane de oameni vizitează anual parcul și Parcul Național Banff din apropiere.

Proprietara cabanei Maligne din Jasper, Karyn Decore, a aflat că hotelul ei a ars în timp ce se afla în vacanță. Ea a primit o fotografie cu clădirea în flăcări și a descris șocul și devastarea resimțite. Decore intenționează să reconstruiască cabana.

Jurnalista BBC Wendy Hurrell, aflată în Parcul Național Jasper când incendiile au izbucnit, a descris scena apocaliptică, cu cerul roșu închis, vânturi puternice și fulgere. „Suntem unii dintre ultimii călători care l-au văzut pe Jasper în toată frumusețea sa – va trece mult timp până când își va reveni”, a spus ea.

Sute de pompieri din întreaga lume au fost trimiși pentru a ajuta la combaterea incendiilor, dar oficialii avertizează că amploarea pagubelor este încă în curs de evaluare. Pierre Martel, directorul programului național de gestionare a incendiilor la Parks Canada, a explicat că incendiul a fost declanșat de o furtună cu fulgere și s-a intensificat din cauza vânturilor puternice.

Flăcările au atins înălțimi de până la 100 de metri în unele locuri, acoperind rapid o suprafață mare. Mike Ellis, ministrul pentru siguranța publică din Alberta, a subliniat că incendiul a avansat rapid spre oraș, lăsând puțin timp pentru reacție.

Premierul canadian Justin Trudeau a mulțumit echipelor de intervenție pentru eforturile lor curajoase de a salva case și comunități. Environment Canada a anunțat că vremea ar putea aduce o ușurare, cu ploi așteptate în curând.

Incendiile din Jasper reprezintă încă un exemplu al condițiilor dificile de incendiu cu care se confruntă provincia Alberta, iar experții avertizează că schimbările climatice ar putea crește frecvența fulgerelor în pădurile nordice, amplificând riscul incendiilor de vegetație.