Incendiile din pădurile boreale reprezintau 10% din poluarea globală cu carbon cauzată de incendii. Dar în 2021, contribuția lor a crescut la 23%, potrivit unui studiu, deoarece seceta extremă și valurile de caldură din Siberia şi Canada au contribuit la declanşarea unor incendii intense.
„Pădurile boreale ar putea fi o bombă cu ceas de carbon, iar recentele creșteri ale emisiilor cauzate de incendii pe care le observăm mă fac să mă tem că ceasul ticăie”, a spus autorul studiului, Steven Davis, profesor de ştiinţă în sistemul terestru la Universitatea California din Irvine.
Aceste păduri, care acoperă porțiuni imense din Canada, Rusia și Alaska, reprezintă cel mai mare biom terestru din lume. Ele sunt, de asemenea, dense în carbon, eliberând de 10 până la 20 de ori mai multă poluare cu carbon care încălzește planeta pentru fiecare unitate de suprafață arsă de incendii decât alte ecosisteme, conform Orange.ro.
Pădurile boreale sunt unul dintre biomurile de pe Pământ care se încălzesc cel mai rapid, iar sezoanele de foc mai calde şi mai uscate contribuie la extinderea incendiilor de vegetație.
Regiunea siberiană a Rusiei s-a confruntat cu incendii de vegetație deosebit de grave în 2021, care au ars aproape 45 de milioane de acri (18,16 milioane de hectare) de pădure rusă în 2021.
În luna iulie a aceluiași an, pilotul de recunoaștere Svyatoslav Kolesov a spus că nu a putut să zboare cu avionul sau în regiunea Yukutia, în estul îndepărtat al Rusiei, deoarece fumul de la incendii era foarte gros.
Regiunea este predispusă la incendii și o mare parte din teren este acoperită de păduri, dar Kolesov a spus că ceva s-a schimbat.
„Au apărut noi incendii în nordul Iakutiei, în locuri unde nu au existat incendii anul trecut şi unde nu a ars deloc înainte”, a spus el.
„Incendiile de vegetație sunt din ce în ce mai mari și mai intense și izbucnesc în locuri care nu sunt obișnuite cu astfel de incendii extreme. Situația se va înrăutăți probabil pe măsură ce temperaturile cresc”, a spus autorul studiului, Bo Zheng, profesor asistent la Universitatea Tsinghua din Beijing.
Temperaturile mai ridicate încurajează creșterea vegetației, care devine apoi excepțional de uscată în timpul valurilor de căldură, ceea ce crește riscul de incendii de vegetație.
„Este posibil ca valurile de caldură și secetele să apară mai frecvent în regiunea boreală, iar frecvența și intensitatea incendiilor de vegetație extreme, precum cele din 2021, să crească, eliberarea de emisii de CO2 ducând la rândul său la o încălzire globală mai mare”, a adăugat el.
Photo: Freepik