Dar vor putea copacii să susțină acest ritm pe măsură ce temperaturile globale cresc? Companiile investesc din ce în ce mai mult în împăduriri ca măsură de compensare, spunând că anulează emisiile continue de gaze cu efect de seră.
Rezultatele a două studii publicate în revistele Science și Ecology Letters, pe 12 mai, ridică noi întrebări despre cât de mult se poate baza lumea pe păduri pentru a stoca cantități tot mai mari de carbon.
Ecologul William Anderegg, a explicat în The Conversation de ce împăduririle nu vor face față.
Citește și: Cât poluează un avion pe ruta București – Cluj?
Viitorul pădurilor este pe muchie de cuțit, cu o luptă între două forțe foarte importante: beneficiile pe care copacii le obțin din creșterea nivelului de dioxid de carbon și stresul cu care se confruntă din cauza climei, cum ar fi căldura, seceta, incendiile, dăunătorii și agenții patogeni.
Acele stresuri climatice cresc mult mai repede pe măsură ce planeta se încălzește decât se așteptau oamenii de știință. Asistăm la incendii imense și la moartea pădurilor cauzată de secetă mult mai devreme decât anticipaseră specialiștii.
Citește și: Industria băuturilor se plânge că planurile Comisiei Europene afectează reciclarea sticlelor de plastic
Când acei copaci mor, carbonul se întoarce în atmosferă. De asemenea, vedem dovezi că beneficiile pe care copacii le obțin de la niveluri mai mari de dioxid de carbon într-o lume care se încălzește ar putea fi mai limitate decât ne dăm seama.
Acest lucru ne spune că probabil nu este o idee grozavă să contam pe păduri pentru un absorbant de carbon pe scară largă în secolul 21, mai ales dacă societățile nu își reduc emisiile.
Copacii și pădurile fac tot felul de alte lucruri uimitoare – curăță aerul și apa și oferă valoare economică în ceea ce privește lemnul și turismul și polenizarea. Drept urmare, înțelegerea modului în care vor crește contează din mai multe motive.
Sursa foto: Pixabay