Regiunile tropicale ale lumii au pierdut în 2024 o suprafață record de pădure – 6,7 milioane de hectare, potrivit unui nou raport publicat de Global Forest Watch, în colaborare cu World Resources Institute (WRI) și Universitatea din Maryland. Aceasta reprezintă o creștere dramatică de 80% față de anul 2023 și echivalează cu pierderea unei suprafețe comparabile cu cea a statului Panama.
Alarmant este și ritmul defrișărilor: 18 terenuri de fotbal dispar în fiecare minut, conform estimărilor experților. Fenomenul a atins cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani, de când se monitorizează datele, și este catalogat drept o „alertă roșie globală” de către Elizabeth Goldman, director al Global Forest Watch.
Pentru prima oară, incendiile de vegetație, agravate de schimbările climatice, au fost responsabile pentru aproape jumătate din distrugerile înregistrate, depășind chiar agricultura, una dintre principalele cauze istorice ale defrișărilor. Aceste pierderi au generat 3,1 miliarde de tone de CO₂, un volum mai mare decât emisiile de energie ale Indiei, una dintre cele mai poluante țări din lume.
Pădurile tropicale, esențiale pentru menținerea biodiversității și pentru captarea carbonului atmosferic, sunt din ce în ce mai amenințate nu doar de incendii, ci și de defrișări voluntare și distrugeri accidentale.
Amazonul brazilian rămâne cea mai afectată regiune, înregistrând cele mai grave pierderi din 2016 încoace, în contextul în care politicile de protejare a mediului au fost în multe cazuri relaxate sau ignorate.