Solutii

Pajiști subacvatice care absorb carbonul, plantate în Țara Galilor

2
min
16/3/2023

Seagrass Ocean Rescue și-a propus să planteze 10 hectare de pajiște până în 2026.

Cinci milioane de semințe de iarbă marină vor fi plantate în largul coastei Țării Galilor pentru a crea pajiști subacvatice care luptă împotriva schimbărilor climatice. Seagrass Ocean Rescue și-a propus să planteze 10 hectare de pajiște până în 2026.

„Țara Galilor a pierdut 92% din iarba sa marină în ultimii 100 de ani, dar a fost posibil să o recreeze, să o restaureze și să o replanteze," a spus Rory Francis, de la WWF Cymru.

„Ar putea face o diferență reală atât în ceea ce privește absorbția carbonului, cât și refacerea habitatelor marine cu adevărat valoroase și importante”, a spus Francis. Un hectar plantat ar putea oferi un habitat pentru 80.000 de pești, conform BBC.

Semințele ar putea fi plantate folosind saci de hessian sau amestecându-le cu noroi înainte de a le injecta direct în mare, a spus Bethan Thomas, de la Project Seagrass. „Pe parcursul proiectului sperăm să plantăm peste cinci milioane”, a spus ea.

„Avem ferestre de timp foarte scurte. Trebuie să așteptăm ca valul să se stingă. Odată ce valul a scăzut, ne putem așeza echipamentul și apoi ne putem amenaja parcela", a adăugat Thomas. Un studiu a fost efectuat folosind metoda de plantare a sacului în Pembrokeshire pentru a demonstra că se poate face. Restaurarea va continua în locurile selectate de pe coasta Pen Llŷn în această primăvară și în Anglesey anul viitor.

În decembrie, proiectul a primit o licență maritimă pentru a efectua teste de restaurare și a primit un grant de un milion de lire sterline de la Fondul de patrimoniu al Loteriei Naționale. Programul este o „parte importantă a puzzle-ului de soluții” necesare pentru a repara clima, potrivit lui Richard Unsworth, cercetător la Universitatea Swansea. „Este o parte-cheie a ceea ce ei numesc soluții bazate pe natură pentru schimbările climatice”, a adăugat el.

El a spus că pajiștile cu iarbă marină din Țara Galilor au fost distruse încet de-a lungul timpului prin dezvoltarea agresivă a activității industriale. „Am construit orașe și porturi, am avut proiecte miniere uriașe. Am schimbat fundamental mediul de coastă și cu asta am distrus viața de pe fundul mării”, a adăugat acesta.

Proiectul este gestionat de WWF în parteneriat cu Project Seagrass, Swansea University, North Wales Wildlife Trust și Pen Llŷn a'r Sarnau Special Area of Conservation.

Foto: Freepik