Solutii

Panouri solare instalate pe clădirile din Ucraina pentru a compensa lipsa de energie

2
min
21/6/2024

Autoritățile din Ucraina folosesc energia verde pentru a compensa lipsa producției din unitățile distruse în război

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis joi o directivă către miniștri și autoritățile relevante pentru a instala urgent panouri solare și sisteme de stocare a energiei pe clădirile școlilor și spitalelor, conform hotnews.ro.

Această măsură vizează atenuarea crizei energetice provocate de atacurile repetate ale Rusiei cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a raportat agenția EFE, citată de Agerpres.

În plus, Zelenski a dispus instalarea de dispozitive pentru economisirea energiei electrice în toate clădirile publice și oficiale, după ce în noaptea de miercuri spre joi Rusia a lansat al șaptelea atac masiv asupra sistemului energetic ucrainean de la 22 martie încoace.

Avarii la infrastructura electrică

Noua serie de atacuri cu rachete și drone a provocat avarii semnificative infrastructurii energetice în Kiev și în alte trei regiuni ale Ucrainei. O termocentrală aparținând companiei private DTEK, deja afectată de bombardamente anterioare, a suferit daune severe în urma noului atac.

„Reparăm ce se poate repara și construim un sistem complex de protecție cu structuri inginerești, mijloace de război electronic și sisteme de apărare antiaeriană," a declarat Zelenski joi într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.

Autoritățile au fost nevoite să implementeze întreruperi programate ale furnizării energiei electrice pentru a repara pagubele provocate de atacurile rusești.

Rezervoare incendiate

Conform declarațiilor lui Zelenski, aproximativ jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distrusă de bombardamentele repetate cu rachete și drone.

În același timp, Ucraina continuă atacurile cu drone asupra infrastructurilor petroliere din Rusia. Joi, două rezervoare de combustibil din Rusia au fost incendiate într-un astfel de atac, iar miercuri, alte rezervoare dintr-o rafinărie din provincia Rostov încă ardeau după un atac ucrainean din ziua precedentă.

Sursa Foto: Dominika Zarzycka/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia