Smart City

Parc eolian mare în Buzău

3
min
27/5/2024

Un proiect care vizează construirea unui parc eolian mare în județul Buzău a primit autorizație de înființare

Proiectul de energie eoliană din județul Buzău, inițial conceput pentru a transfera energie regenerabilă către Olanda, a obținut recent autorizația de înființare de la ANRE, un pas crucial și printre ultimele etape ale procesului de autorizare a investiției. Investitorul a semnat, de asemenea, un contract cu gigantul danez Vestas pentru proiectare, potrivit economica.net.

Nero Renewables: vechiul proiect eolian menit să "transferăm" energie regenerabilă către Olanda a înregistrat progrese semnificative către finalizare. Multe aspecte s-au schimbat între timp. Societatea First Look Solutions SRL a primit autorizația de la ANRE pentru construcția capacității energetice a Centralei Electrice Eoliene (CEE) Buzău - faza I, într-una dintre deciziile recente ale Comitetului de Reglementare al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Capacitate de finanțare

Odată cu obținerea autorizației de înființare, dezvoltatorul trebuie să demonstreze că are finanțarea necesară pentru construcția capacității energetice, ceea ce indică că acest proiect are mari șanse să fie finalizat și să producă energie electrică.

Istoria acestui proiect este captivantă. În iarna anului 2021, First Look Solutions SRL a primit un aviz tehnic de racordare (ATR) de la Transelectrica pentru ceea ce ar putea deveni unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România. Parcul eolian de 441 MW urmează să fie amplasat în județul Buzău și să fie conectat la linia de 400 kV Stâlpu-Gura Ialomiței.

Cine controlează compania?

Potrivit Termene.ro, First Look Solutions SRL este acum controlată în totalitate de compania Nero Renewables România SA, care la rândul său este controlată în proporție de 75%-25% de o companie din Luxemburg (Danube Wind Holding 1) și o firmă din Olanda (Nero Renewables NV). În luna martie, au fost luate două decizii cheie legate de acest proiect.

În primul rând, Nero Renewables România, controlată de investitori străini, a devenit acționar unic al First Look Solutions, achiziționând acțiuni de la dezvoltatorii români ai proiectului, printre care și Emanuel Babici, un industriaș cunoscut, administrator și acționar la Uzinsider, un conglomerat care deține mai multe uzine românești vechi, precum Promex sau Comelf.

În al doilea rând, Nero a acordat un împrumut de 2,1 milioane de euro First Look Solutions, bani necesari pentru "finanțarea suplimentară în legătură cu lucrările ulterioare de proiectare" ale "proiectului de parc eolian situat în sudul orașului Buzău". Un contract a fost deja semnat cu firma Vestas CEU România SRL, subsidiara locală a gigantului global în tehnologiile eoliene, Vestas din Danemarca.

Proiect mai vechi

Cu patru ani în urmă, în februarie 2018, se discuta despre o potențială investiție în energia regenerabilă care ar fi adus două parcuri eoliene gigantice, cu o capacitate totală instalată de peste 1.000 MW, cel mai mare proiect de acest fel din țară. Investiția urma să fie realizată de Nero Renewables: 362 de turbine eoliene, cu o capacitate de aproximativ 1.000 MW, amplasate în două zone din țară. Primul în județul Buzău, cu 120 de turbine de 4 MW fiecare, iar al doilea în sudul Dobrogei, cu 242 de turbine de 2 MW fiecare.

Numele "Ne-Ro" derivă de la "Netherlands-Romania" și reprezenta mai mult decât un proiect comercial, deoarece, în cazul realizării sale, energia ar fi fost livrată în rețeaua românească, dar noile MW instalate ar fi fost calculate în "contul" Olandei. La acea vreme, România își atingea clar ținta de energie regenerabilă asumată față de Comisia Europeană, însă Olanda nu. Legislația comunitară permitea Olandei să-și "transfere" în contul său producția de energie verde susținută într-un alt stat membru al UE, conectat la rețeaua europeană. Deși au fost progrese în acea direcție, inclusiv demararea procedurii de achiziție a turbinelor, nu s-a semnat niciodată un acord interstatal între România și Olanda care să permită acest "transfer" pur statistic. Mai mult, la acea vreme, Nero nu a solicitat ATR de la Transelectrica pentru acel proiect. Astăzi, însă, o parte din proiect beneficiază de ATR-ul eliberat în iarna lui 2021, iar dezvoltarea acestuia este în plină desfășurare.