Solutii

Particula care va stoca gazele cu efect de seră

3
min
26/8/2024

O companie din domeniul tehnologiei a obținut o finanțare de 8 milioane de lire sterline pentru a produce în masă particule "programabile" care pot capta și stoca gaze cu efect de seră.

Promethean Particles, cu sediul în Nottingham, se concentrează pe structuri metal-organice (MOFs) – nanoparticule microscopice cu suprafețe interne enorme, conform unui raport BBC, prezentat și de Digi 24.

O linguriță de astfel de particule conține o suprafață echivalentă cu două terenuri de tenis, iar compania speră să folosească finanțarea, susținută de Mercia Ventures și Aramco Ventures, pentru a construi o nouă fabrică de producție și a-și extinde echipa. În plus, compania își propune să reducă prețul MOF-urilor de la zeci de mii de lire sterline la doar 25 de lire pe kilogram, prin utilizarea de metale ieftine și disponibile pe scară largă, cum ar fi zincul și magneziul.

Vor stoca diverse gaze

James Stephenson, CEO-ul Promethean, a subliniat potențialul imens al acestor materiale inovatoare. MOF-urile sunt concepute pentru a atrage și stoca diverse gaze, acționând atât ca niște bureți miniaturali, cât și ca filtre, separând și reținând cantități mari de gaze cu efect de seră. Aceste proprietăți le fac ideale pentru reducerea impactului asupra mediului în industrii precum producția de ciment, metale și energie, care continuă să emită mari cantități de gaze nocive.

Particulele MOF ale Promethean sunt deja testate într-o unitate prototip de captare a carbonului la centrala electrică Drax din Yorkshire. Tehnologia de captare și stocare a carbonului (CCS) a fost propusă ca esențială pentru obiectivul de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon. În esență, CCS presupune captarea dioxidului de carbon produs de industriile mari consumatoare de energie înainte de a fi eliberat în atmosferă și stocarea lui subterană.

Vor să reducă rapid emisiile de noxe

Marea Britanie s-a angajat să capteze și să stocheze între 20 și 30 de milioane de tone de dioxid de carbon anual până în 2030. Cu toate acestea, până acum,CCS a fost o tehnologie costisitoare și consumatoare de energie, fără proiecte la scară largă complet operaționale. Criticii susțin că această abordare poate distrage atenția de la necesitatea de a reduce rapid emisiile.

Totuși, potențialul MOF-urilor de a filtra și stoca gaze direct la sursă a atras atenția experților. Dacă aceste nanoparticule ar putea fi produse la un cost mult mai mic, ar putea schimba radical jocul pentru tehnologiile de captare a carbonului și ar putea aduce o rază de speranță pentru combaterea schimbărilor climatice.

Stephenson a subliniat că provocările viitoare îi motivează pe el și echipa sa să continue să dezvolte această tehnologie.„Captarea carbonului este necesară și face parte din soluția tranziției energetice,” a afirmat el, menționând că echipa sa este dedicată misiunii de a aborda aceste probleme globale.

Selina Ambrose, manager de produs la Universitatea din Nottingham, a evidențiat potențialul vast al MOF-urilor. Ea amenționat că cercetătorii și inginerii vor extinde producția și cercetările pentru a demonstra întregii lumi ce pot realiza aceste materiale.