Înainte ca frigiderele și congelatoarele electrice să fie inventate, finlandezii foloseau un truc ingenios pentru a păstra alimentele proaspete pe timpul verii.
Tăiau blocuri de gheață din râuri sau lacuri înainte de topirea gheții de primăvară, acoperindu-le cu rumeguș izolator și depozitându-le în hambare sau pivnițe. Astfel, temperatura scăzută era păstrată pentru lunile călduroase de vară. În contextul încălzirii globale și al iernilor tot mai scurte și imprevizibile, această metodă – jään säilöminen (conservarea gheții) – a fost adaptată pentru a ajuta stațiunile de schi de altitudine joasă și medie din Europa, conform g4media.ro.
Recent, stațiunea Alpe du Grand Serre din Franța a anunțat că nu mai poate opera pe tot parcursul anului din cauza costurilor mari necesare pentru a compensa un sezon de iarnă tot mai scurt. În Finlanda, tehnica tradițională de conservare a zăpezii cu rumeguș a fost folosită de zeci de ani, inclusiv pentru sporturile de iarnă. Între timp, utilizarea unor covoare din polistiren extrudat, material rezistent la schimbările de temperatură, s-a extins, iar compania finlandeză Snow Secure a început să furnizeze aceste soluții de depozitare a zăpezii și în afara Finlandei, în stațiuni de schi din Norvegia, Elveția, Spania și Statele Unite.
Ferme de zăpadă
Acest proces de „ferme de zăpadă” implică colectarea zăpezii la sfârșitul sezonului și depozitarea acesteia pentru utilizare în sezonul următor. Marko Mustonen, director al stațiunii Levi din Finlanda, a explicat că a început să recicleze zăpada în 2016 pentru a asigura deschiderea competițiilor de schi, într-un context în care iarna devine din ce în ce mai puțin previzibilă, chiar și în nordul Finlandei. Acum, stațiunile din Alpi și alte zone ale Europei sunt interesate de această metodă, în condițiile în care deschiderea sezonului de schi devine tot mai incertă.
Snow Secure a observat că, prin garantarea datei de deschidere a sezonului, stațiunile pot planifica personalul și reduce riscul de dezamăgiri pentru turiști. Kati Anttila, cercetător la Institutul finlandez de mediu, explică cum modificările climatice aduc ierni tot mai variabile în sudul Finlandei, reducând durata sezonului de schi și afectând sporturile de iarnă. În Helsinki, între 1991 și 2020, durata sezonului de zăpadă era de 97 de zile în medie, dar în 2019 au fost doar patru zile cu temperaturi sub zero.
Această scădere a numărului de zile de iarnă, alături de ploile și lipsa luminii naturale din timpul iernii, transformă sudul Finlandei într-un loc tot mai întunecat pe timpul anotimpului rece.
„În sudul Finlandei este deja foarte incert să organizezi competiții de schi, deoarece condițiile de zăpadă sunt atât de imprevizibile și au existat deja ierni în sud când nu a fost aproape deloc zăpadă. Acest lucru, combinat cu cantitatea tot mai mare de ploaie și cu lipsa luminii solare în timpul iernii, va face din sudul Finlandei un loc foarte întunecat în timpul iernii.”, potrivit cercetătoarei.