Autoritățile din județul Mureș au fost alertate recent de cetățeni cu privire la o nouă încercare de capturare ilegală a păsărilor cântătoare în zona Valea Rece din Târgu Mureș.
În urma acestei sesizări, comisarii Gărzii de Mediu Mureș, împreună cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean, au organizat o acțiune de control. Au descoperit numeroase capcane improvizate, constând în colivii și bețe acoperite cu clei, o metodă interzisă de lege din cauza cruzimii implicate și a impactului negativ asupra biodiversității locale, conform g4media.ro.
Ajunși la fața locului, comisarii au constatat că șapte păsări cântătoare erau deja prinse în aceste capcane. După ce au eliberat păsările, comisarii au confiscat dispozitivele ilegale și au distrus bețele cu lipici pentru a preveni reutilizarea lor. Székely Annamária, comisarul șef al Gărzii de Mediu Mureș, a explicat, într-o declarație pentru Radio Târgu Mureș preluată de Agenția de presă Rador:
„Am avut niște informații că iar s-a revenit la practica pe care încercăm să o oprim de câțiva ani de a captura păsări cântătoare prin metoda bețelor cu clei. Am confiscat coliviile, am distrus bețele și am eliberat păsările. Erau șapte exemplare în total. Sunt păsări cântătoare, acestea rămân aici, la noi, sunt sticleți, scatii și cânepari.”
Acțiuni pentru protejarea speciilor de păsări
Această intervenție face parte dintr-un efort mai amplu de protejare a speciilor de păsări cântătoare, precum sticletele, scatiul și câneparul, care sunt vizate de braconieri pentru valoarea lor pe piața neagră, fiind păsări apreciate pentru cântecul lor și deseori căutate ca păsări de colivie. Metodele ilegale de capturare, precum utilizarea bețelor acoperite cu clei, provoacă suferință păsărilor, afectându-le penajul și sănătatea, ceea ce face imposibilă reintroducerea unora în habitatul natural, dacă nu sunt salvate la timp.
Folosirea acestor metode și a capcanelor pentru păsări este o infracțiune gravă, conform legislației de mediu, iar Garda de Mediu Mureș a anunțat că va depune o plângere penală pentru ca organele de cercetare și urmărire penală să poată continua investigațiile. Acțiunile de acest tip sunt menite să descurajeze orice formă de capturare, deținere sau comercializare ilegală a păsărilor sălbatice.
„Este important să protejăm aceste specii, nu doar pentru biodiversitatea din România, ci și pentru a respecta normele europene de conservare a mediului,” a subliniat comisarul-șef Székely Annamária, reafirmând angajamentul instituției de a combate aceste practici ilegale.
În acest context, Garda de Mediu face un apel către cetățeni să fie vigilenți și să raporteze orice activitate suspectă de capturare ilegală de păsări. Sprijinul comunității este esențial în eforturile de protejare a naturii și de prevenire a braconajului. Păsările cântătoare sunt o parte importantă a peisajului sonor și biologic local, iar protejarea lor contribuie la menținerea unui ecosistem echilibrat, în care fiecare specie joacă un rol crucial.