Smart City

Pedalează spre viitor: Slatina inaugurează o rețea inteligentă de biciclete și vehicule electrice!

1
min
13/5/2024

Investiția se ridică la aproximativ cinci milioane lei

Primăria din Slatina aduce o schimbare ecologică majoră, grație unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin care se vor amplasa în diferite puncte ale orașului terminale inteligente pentru închirierea bicicletelor, biciclete echipate cu computere de bord, și stații de încărcare pentru biciclete și vehicule inteligente.

Investiţia se ridică la cinci milioane lei, iar atât staţiile de încărcare cât şi terminalele pentru biciclete au fost deja instalate. „Proiectul integrat de mobilitate durabila (componentele biciclete si vehicule electrice)” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 4, prioritatea de investiții 4e și are o valoare totală de 4.968.292,27 lei, transmite reporter24.ro.

Componentele proiectului includ:

- Terminale inteligente de închiriere a bicicletelor;

- 5 stații inteligente de predare și preluare a bicicletelor, amplasate în diverse zone, fiecare având între 22 și 28 de posturi;

- 110 biciclete inteligente și 12 triciclete inteligente, toate dotate cu computere de bord;

- Un centru de operare cu un sistem integrat software și hardware de gestionare și comunicare;

- Un sistem logistic și de distribuție;

- Stații de depanare de urgență pentru biciclete;

- Kituri de echipamente pentru mentenanță.

În plus, se va implementa și un subsistem de suport pentru vehiculele electrice, care va consta în instalarea a 5 stații de încărcare și introducerea unui sistem de management al acestora. Fiecare stație va avea câte două locuri și vor fi plasate strategic în diverse zone ale orașului.

Prin intermediul acestui proiect, se urmărește promovarea mobilității urbane durabile prin crearea unei infrastructuri adecvate pentru deplasările cu bicicleta și implementarea unui sistem alternativ de mobilitate urbană, contribuind astfel la reducerea emisiilor de CO2 în municipiul Slatina.