...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Pericolul grav la care sunt expuși prosumatorii români în 2024. Mulți nu știu

Scris de: Green News | 4 octombrie 2024, 08:55

pericolul-grav-la-care-sunt-expusi-prosumatorii-in-2024

Propunerea legislativă care va obliga prosumatorii să instaleze acumulatori pe cheltuiala proprie a fost respinsă de Senat, însă actul normativ este întors în prezent spre analiză în Camera Deputaților.

Christian Năsulea, lector doctor la Facultatea de Istorie a Universității din București, cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice și director executiv al Institutul European pentru Studii Economice, a discutatdespre rezultatele unei analize recente potrivit căreia dacă prosumatorilor li se va impune să instaleze acumulatori din propriile fonduri, mulți vor opta pentru soluții ieftine și nesigure, ceea ce va crește riscul de incendii și explozii.

Există două categorii de prosumatori

Există două categorii de prosumatori, explică Christian Năsulea. „Există cu adevărat mulți prosumatori care își doresc acumulatori.

În momentul în care livrezi energie electrică în rețea, trebuie să fie acoperite niște costuri pentru transportul energiei electrice. Există practic niște costuri adiționale care fac să fie nevoie să introduci de trei ori mai multă electricitate în rețea, pentru a putea scoate electricitatea din rețea fără să o plătești.

Ăsta este motivul principal pentru care, cu siguranță, o parte dintre prosumatori se gândesc de multe ori la beneficiile pe care le-ar avea un sistem de stocare.”

De la a dori până la a face, însă, este o distanță lungă, pentru că, în momentul în care acești prosumatori se uită la costurile soluțiilor de stocare, majoritatea dintre ei ajung la concluzia că nu merită să facă acest lucru, explică profesorul universitar.

„Pentru puținul de energie pe care îl injectează în rețea cu capacitățile proprii nu merită să facă niște investiții care se pot ridica, în foarte multe cazuri, la 5.000, 7.000, poate chiar 10.000 de euro pentru o instalație de producție a curentului electric cu panouri fotovoltaice rezidențială.

Deci, din acest motiv, foarte mulți dintre prosumatori își doresc doar la nivel teoretic.În practică, în momentul în care ar fi puși în fața faptului de a cheltui bani din buzunar sau chiar de a cheltui bani dintr-un grant, dintr-o finanțare obținută de la AFM sau din altă parte, până la urmă, majoritatea prosumatorilor cu care am discutat ajung la concluzia că nu este rentabil pentru ei să investească sisteme de stocare și că e, de fapt, preferabil să cumpere și să instaleze mai multe panouri solare.

Pentru că este mai eficient să-ți acoperi o foarte mare parte din consum în felul acesta, să-ți schimbi, eventual, niște obiceiuri de consum în așa fel încât consumurile mai mari să se petreacă atunci când strălucește și soarele mai tare pe cer și să nu faci o investiție foarte mare care, din punct de vedere financiar, nu se justifică”, a explicat acesta.

Evoluția relației românilor cu sistemele fotovoltaice

Cel puțin de când a început așa-numita criză energetică, de când au crescut foarte mult costurile cu energie electrică, dar și cu gazele, foarte mulți oameni au dorit să instaleze panouri fotovoltaice.

Acesta este motivul principal pentru care am ajuns la cifre care sunt comunicate de către ANRE de peste 130.000 de prosumatori, cu o perspectivă de a ajunge la 200.000 într-un viitor foarte apropiat, a explicat Christian Năsulea.

„Foarte mulți dintre acești prosumatori au primit și finanțări de la Autoritatea Fondului pentru Mediu, de la AFM, prin programele de tip Casa Verde, însă există și multi prosumatori care și-au instalat panouri fotovoltaice pe cheltuială proprie, pentru că avea sens.

Pentru că, în momentul în care energia electrică devine foarte scumpă, panourile fotovoltaice, care încă sunt relativ scumpe, încep să aibă sens din punct de vedere economic.