Stiri

Peste 1.200 de ferme de ovine, afectate de febra catarală

2
min
28/8/2024

Febra catarală ovină, cunoscută și sub denumirea de „limba albastră", este o boală virală care afectează în prezent aproape 1.200 de ferme din Belgia, un număr de trei ori mai mare decât cel înregistrat acum trei săptămâni.

Această afecțiune este transmisă de un țânțar și afectează nu doar oile, ci și bovinele, caprele și alte rumegătoare, inclusiv alpaca (cu cinci cazuri confirmate în Belgia), conform datelor publicate marți de Agenția Federală pentru Siguranță Alimentară (Afsca), citate de AFP și publicate de Agerpres.

„Condițiile meteorologice actuale favorizează proliferarea acestei specii de țânțar, ceea ce poate duce la o creștere semnificativă a numărului de ferme infectate în zilele următoare", a avertizat Afsca.

Și alte țări sunt afectate

Această situație se regăsește și în alte țări din vecinătate, precum Franța, Germania și Olanda, prima țară europeană unde, în septembrie 2023, a fost detectat serotipul 3 al acestui virus.

În Belgia, până la data de 26 august, aproximativ 600 de ferme de bovine au fost afectate, numărul fiind similar cu cel al fermelor de ovine, conform Afsca, care a raportat un total de 1.192 de ferme afectate.

Febra catarală ovină se manifestă prin febră, dificultăți respiratorii, leziuni în cavitatea bucală și, în unele cazuri, probleme legate de gestație sau chiar moartea animalelor. Spre deosebire de alte boli, precum gripa aviară sau febra aftoasă, depistarea virusului nu necesită sacrificarea animalelor. De asemenea, virusul nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană.

Animalele pot fi vaccinate

Contactată de canalul belgian RTBF, Muriel Havenne, proprietara unei ferme de oi pentru lapte din regiunea Namur, a exprimat temerile legate de un posibil dezastru economic.„Pe 8 august, animalele noastre au început să se îmbolnăvească rând pe rând. Salivau excesiv, slăbeau și șchiopătau, ceea ce le împiedica să mănânce și să producă lapte", a declarat ea. „Mai puțin lapte înseamnă mai puțină brânză și, implicit, pierderi financiare", a adăugat Havenne.

Rumegătoarele pot fi vaccinate preventiv împotriva virusului, dar Afsca nu dispune de date exacte privind rata mortalității, care variază de la o fermă la alta.