...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Peste 37 de hectare de pădure, afectate de viitoarea amenajare hidroenergetică de la Răstolița

Scris de: News Green | 4 aprilie 2025, 15:07

Hidrocentrala de la Răstolița
Sursa: g4media.ro

Guvernul a aprobat scoaterea definitivă a unui teren de 37,5263 hectare din fondul forestier național, la solicitarea Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale „Hidroelectrica” S.A., pentru realizarea amenajării hidroenergetice Răstoliţa.

Conform unui comunicat al Executivului, această măsură va fi aplicată fără compensare și va implica defrișarea a 30,7 hectare de vegetație forestieră, „conform acordurilor de mediu emise de autorități”, potrivit g4media.ro.

Proiect considerat de interes național

„Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa este un proiect de interes naţional destinat producerii de energie electrică şi gestionării resurselor de apă în nord-estul judeţului Mureş. Proiectul asigură utilizarea complexă a debitelor râului Mureş şi ale afluenţilor săi, contribuind atât la producţia de energie regenerabilă, cât şi la alimentarea cu apă a localităţilor din zonă. Concepţia iniţială a fost realizată înainte de 1989, iar în 1996 un studiu de optimizare a redus debitul instalat şi a ajustat traseul aducţiunilor secundare pentru a respecta un nou acord de mediu mai restrictiv”, precizează sursa citată.

Pe lângă producția de energie, proiectul are rolul de a facilita tranzitarea viiturilor, reducerea riscului de inundații și regularizarea debitelor râurilor, potrivit Guvernului.

„Amplasată pe valea râului Răstoliţa, acumularea colectează apele mai multor pâraie prin două aducţiuni secundare, deviate apoi în râul Mureş. Implementarea proiectului se aliniază strategiilor naţionale şi europene privind energia regenerabilă şi protecţia mediului, consolidând eforturile României în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi utilizarea sustenabilă a resurselor naturale”, transmite Executivul.