Stiri

„Cea mai frumoasă şi sălbatică peşteră” se redeschide pentru turişti. GALERIE FOTO

4
min
6/7/2023

Cea mai frumoasă şi sălbatică peşteră din Banat şi, poate, chiar din România, se redeschide pentru turişti de la 1 aprilie, a anunţat Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

Peştera Comarnic „este a doua ca lungime din Banat (6201 metri), fiind întrecută ca întindere doar de Peștera Buhui (6547 metri)”, a precizat Romsilva.

Rezervaţia speologică aflată între Reşiţa şi Anina datează din 1947 şi face parte din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului.

„Peștera are două intrări principale: una în amonte (în direcția sud-est), la o altitudine de 473 de metri pe unde pătrunde şi pârâul Ponicova şi o a doua, în aval (la nord), situată pe versantul Navesu Mic, la altitudinea de 443 de metri, din imediata apropiere a Cantonului Comarnic (200 de metri)”, a menţionat Romsilva.

„Diferenţa de nivel dintre cele două intrări este de 30 de metri. Din cei peste 6 200 m structurați pe trei nivele (fosil, subfosil şi activ), turiștii pot vedea doar nivelul superior, cel 'uscat ', pe o lungime de 1750 metri. Nivelul inferior este străbătut de cursul subteran al pârâului Ponicova”, a adăugat instituţia.

Foto: Citea Vasile/Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva/Facebook