Stiri

Alertă de mediu în Marea Roșie. Un petrolier cu zeci de mii de tone de țiței plutește în derivă după ce a fost atacat de rebelii Houthi, susținuți de Iran

5
min
26/8/2024

Un petrolier sub pavilion grec, care transporta 150.000 de tone de țiței și care a fost evacuat de echipajul său după ce a fost atacat în Marea Roșie, reprezintă acum un pericol pentru mediu, a declarat joi misiunea navală a UE din Marea Roșie, „Aspides”.

Sounion a fost vizat miercuri de mai multe proiectile în largul orașului-port Hodeidah din Yemen, unde rebelii Houthi, susținuți de Iran, au atacat nave în semn de solidaritate cu palestinienii în contextul războiul dintre Israel și Hamas în Gaza, relatează Reuters.

Un petrolier cu zeci de mii de tone de țiței plutește în derivă după ce a fost atacat de rebelii Houthi, susținuți de Iran

„Transportând 150.000 de tone de țiței, MV SOUNION reprezintă acum un pericol de navigație și un pericol de mediu”, a declarat Aspides într-o postare pe platforma de socializare X.

Rebelii Houthi, care controlează cele mai populate regiuni din Yemen, nu și-au asumat încă responsabilitatea pentru atac.

Sounion este a treia navă operată de Delta Tankers, cu sediul la Atena, care a fost atacată în Marea Roșie în această lună. Atacul a provocat un incendiu la bord, care a fost stins de echipaj, a declarat Delta Tankers într-un comunicat.

Agenția de Operațiuni Comerciale Maritime din Regatul Unit (UKMTO) a raportat miercuri că atacul a dus la pierderea puterii motorului. Nava era ancorată între Yemen și Eritreea, a declarat joi o sursă de securitate maritimă pentru Reuters.

Delta Tankers a spus că lucrează la un plan pentru a muta Sounion într-o destinație mai sigură pentru verificări și reparații suplimentare.

Misiunea navală a UE din Marea Roșie a spus că a răspuns la o solicitare din partea căpitanului navei Sounion și a trimis o navă pentru a salva echipajul în Djibouti, a adăugat Aspides.

„În timp ce se apropia de zonă, nava EUNAVFOR ASPIDES a distrus o navă fără pilot (USV) care reprezenta o amenințare iminentă pentru navă și echipaj”, a adăugat Aspides.

Alertă de mediu în Marea Roșie

Ministerul Transporturilor din Grecia a declarat că nava naviga din Irak spre Agioi Theodoroi în Grecia, cu un echipaj format din doi ruși și 23 de filipinezi.

Într-un alt incident de joi, o navă a raportat o explozie în apropierea sa, care a provocat daune minore după o întâlnire cu o navă fără pilot la 57 de mile nautice sud de portul Aden din Yemen, a spus UKMTO. Nava și echipajul său erau în siguranță și se îndreptau spre următorul port de escală.

Ministrul grec al Transporturilor, Christos Stylianidis, a condamnat miercuri atacul asupra navei Sounion, spunând că a fost „o încălcare flagrantă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa siguranței navigației internaționale.”