...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

4 minute de citit

ANALIZĂ. Cum s-a schimbat piaţa deşeurilor municipale de ambalaje şi activitatea OIREP-urilor în 2023

Scris de: Green News | 18 octombrie 2024, 18:24

piata-deseuri-ambalaje-si-activitatea-oirep-2023

Primele două organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP-uri) alcătuiesc în continuare peste 40% din piaţă, însă GreenPoint Management conduce detaşat cu aproape 23%, iar Reciclad’OR are 18%, arată datele transmise de GreenPoint Management către Green News, date făcute publice de fiecare OIREP, aşa cum prevede legea.

Deşi piaţa s-a contractat, anul acesta au apărut doi actori noi faţă de 2022. Totodată, există diferenţe mari între OIREP-urile din România. Primele şase din cele 16 OIREP-uri analizate arată că doar GreenPoint Management a avut o evoluţie pozitivă în ceea ce priveşte cantităţile de deşeuri municipale preluate, toate celelalte înregistrând scăderi cuprinse între 4% şi 36%.

Totuşi, printre actorii mai mici, cu cote de piaţă cuprinse între 1% şi 4%, trei dintre ei au avut creşteri de cantităţi spectaculoase, mai mult decât duble. Este vorba despre EcoSmart, EcoRep şi Green Resources.

În ceea ce priveşte tipurile de deşeuri de ambalaje, cantităţile de deşeuri municipale preluate de OIREP-uri au înregistrat scăderi pentru sticlă, PET, alte plastice, carton, oţel şi aluminiu, dar nu şi pentru lemn, care a avut o creştere de 2,79%. Cele mai mari pierderi suferite au fost pentru oţel (-6,76%), sticlă (-6,64%) şi carton (-5,71%).  

Dan Ceauşescu, CEO al GreenPoint Management, a spus că 2023 a adus câteva „schimbări esenţiale” pe piaţă, precum creşterea ţintelor de reciclare şi valorifcare şi mutarea răspunderii de la colector la producător.

„Începând cu 1 ianuarie 2023 sunt câteva schimbări importante în sistem. Țintele au crescut, în medie cu 5%. Excepție face plasticul unde țintele au crescut cu 50%. Țintele se realizează cu ambalaje efectiv reciclate, nu doar predate spre reciclare, ca până în prezent”, a spus Ceauşescu pentru Green News.

„În acest context, producătorii sunt mult mai atenți la activitatea OIREP-ului cu care colaborează, la modul de îndeplinire a țintelor, la sursele deșeurilor de ambalaje și la destinația finală, reciclatorii. Începutul acesta de an este caracterizat printr-o dinamică mult mai mare a producătorilor, mulți schimbând furnizorul de servicii OIREP sau crescând numărul contractelor cu aceștia”, a adăugat el.

Însă schimbările nu se vor opri aici anul acesta, întrucât cel mai probabil va avea loc o reaşezare a pieţei la sfârşitul acestui an, după intrarea în vigoare a Sistemului Garanţie-Returnare (SGR). La risc sunt actorii mici, întrucât un volum mic de activitate poate duce la cheltuieli administrative prea mari pentru prea puţine cantităţi, crede Ceauşescu.

„Odată cu intrarea în vigoarea a Sistemului de Garanție-Returnare, toate aceste cantități de ambalaje care fac obiectul SGR vor pleca atât din sistemele de colectare actuale cât și din sistemul OIREP. Iar cantitățile sunt semnificative. Estimările arată că aproximativ 30% din toată cantitatea de ambalaje puse pe piață va intra în sistemul SGR”, a spus el.

„Ambalajele care vor intra în sistemul SGR sunt cele cu cel mai mare preț la materia primă. Dispariția lor din sistemele existente de colectare separată va pune o presiune financiară foarte mare pe acestea și o să fie nevoie de modificări și readaptări”, a mai spus acesta.  

„În primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, GreenPoint Management are o creştere netă a veniturilor de 26,72%, generată în special de schimbarea de optică a producătorilor în ceea ce priveşte selectarea OIREP-urilor cu care lucrează, de la serviciul cel mai ieftin la serviciul cel mai sigur”, a concluzionat Ceauşescu.

Foto: Freepik