Într-un nou raport alarmant, prezentat la COP16 – Conferința pentru Biodiversitate de la Cali, Columbia – experții atrag atenția asupra crizei majore a copacilor din întreaga lume: peste o specie de arbori din trei este amenințată cu dispariția, mai mult decât orice grup de animale. Conform primei „Evaluări mondiale a arborilor” publicată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), 16.425 din cele 47.282 de specii de arbori evaluate sunt pe cale de dispariție, fiind afectate în 192 de țări.
Copacii sunt tot mai vulnerabili în fața defrișărilor masive pentru agricultură și exploatare forestieră, la care se adaugă dăunători și boli, în special în regiunile temperate, notează digi24.ro. Printre cei mai afectați se numără magnoliile, stejarii, arțarii și abanosul, conform raportului. Specialistul în conservare Steven Bachman descrie situația ca fiind „șocantă” și subliniază impactul devastator al acestei crize asupra altor specii: „Multe specii de copaci oferă habitat esențial pentru numeroase păsări, mamifere, insecte și ciuperci. Dacă pierdem copacii, pierdem implicit și aceste ecosisteme.”
Pe lângă arbori, Lista Roșie a extincțiilor aduce vești îngrijorătoare și pentru alte specii, precum ariciul european, care se apropie tot mai mult de dispariție din cauza pierderii habitatului său natural în Europa, inclusiv în Marea Britanie.