Stiri

Planeta riscă să intre într-un „ciclu fatal” din cauza crizei climatice. Ce soluţii propun cercetătorii

2
min
24/2/2023

Planeta riscă să intre într-un „ciclu fatal” din cauza crizei climatice, a avertizat un nou raport.

Daunele cauzate de încălzirea globală sunt tot mai vizibile în jurul lumii, astfel că oamenii vor fi distraşi de nevoia de a rezolva problemele cauzate de aceasta, în loc să facă eforturi să reducă emisiile de carbon care o accentuează, potrivit documentului citat de The Guardian.

Mai mult, aceste dezastre pot cauza un val de probleme precum crize de apă, mâncare şi energie, dar şi mai multă migraţie şi conflict, toate contribuind la epuizarea resurselor statelor. Şi asta pentru că temperatura globală va depăşi, cel mai probabil, creşterea de 1,5 grade Celsius.

Politicienii pot evita şirul de dezastre dacă acceptă transformările necesare pentru economie şi societate, dacă prezintă beneficiile acţiunii climatice oamenilor şi implementează măsurile necesare într-un mod corect, conform cercetătorilor.

Mai poţi citi şi: Miezul Pământului a început să se rotească invers, potrivit oamenilor de ştiinţă

„Am intrat, din păcate, într-un nou capitol al crizei climatice”, a spus Laurie Laybourn, cercetător la Institutul de Cercetare în Politici Publice din Marea Britanie (IPPR).

El a adăugat că omenirea este pusă în faţa unor decizii dificile pentru a rezolva „consecinţele reale” ale încălzirii globale, dar că este capabilă de a lupta pentru o lume mai durabilă şi mai echitabilă. Însă, el a avertizat că trebuie să nu pierdem din vedere şi prevenirea înrăutăţirii situaţiei.

Laybourn a spus că modul în care oamenilor li se explică situaţia şi potenţialele soluţii este foarte important. De exemplu, transportul verde nu înseamnă doar vehicule electrice, ci mai degrabă transport public îmbunătăţit şi reproiectarea oraşelor astfel încât oamenii să fie mai aproape de locurile de muncă, instituţiile de învăţământ şi serviciile de sănătate de care au nevoie.

Mai poţi citi şi: Buget 2023. Ministerul Energiei va primi cu 64% mai puţini bani

Însă politicienii trebuie să se asigure că toate măsurile sunt implementate într-un mod corect, care nu îngreunează situaţia financiară a oamenilor, pentru ca aceştia să nu se opună tranziţiei verzi.

În acest sens, Laybourn a lăudat existenţa adunărilor cetăţeneşti, care îi ajută pe oameni să simtă că au un cuvânt de spus în deciziile luate de autorităţi, fapt ce poate menţine sprijinul locuitorilor chiar şi dacă vor apărea şocuri din ce în ce mai mari în viitor.

Foto: Freepik