Stiri

Planeta suportă 12 luni consecutive de căldură fără precedent, avertizează experții în climat

3
min
6/6/2024

Specialiștii avertizează că temperaturile record sunt doar începutul, cerând acțiuni urgente împotriva schimbărilor climatice provocate de om.

Planeta a intrat într-o nouă etapă alarmantă, înregistrând 12 luni consecutive de căldură fără precedent, conform datelor recente de la Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene.

Fiecare lună, de la iunie 2023 până la mai 2024, a fost cea mai caldă lună din istorie, potrivit datelor Copernicus potrivit CNN.

Canicula de 12 luni a fost „șocantă, dar nu surprinzătoare” din cauza schimbărilor climatice cauzate de om, a declarat Carlo Buontempo, directorul Copernicus, avertizând că situația se va agrava. Dacă poluarea cu combustibili fosili nu este redusă, „această perioadă de luni cele mai calde va fi considerată relativ răcoroasă”, a adăugat el.

Copernicus și-a publicat datele în aceeași zi în care secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a ținut un discurs la New York despre schimbările climatice, denunțând companiile de combustibili fosili drept „nașii haosului climatic” și solicitând interzicerea publicității produselor lor.

Guterres a cerut liderilor mondiali să ia măsuri urgente pentru a controla criza climatică, avertizând asupra unor puncte critice periculoase. „Jucăm ruleta rusească cu planeta noastră”, a spus el. „Avem nevoie de o ieșire de pe autostrada spre iadul climatic.” Creșterea temperaturilor a pus în pericol angajamentele climatice globale, a subliniat el.

Datele Copernicus au arătat că fiecare lună din iulie 2023 a fost cu cel puțin 1,5 grade mai caldă decât temperaturile preindustriale. Temperatura medie globală în ultimele 12 luni a fost cu 1,63 grade peste nivelurile preindustriale.

Conform Acordului de la Paris din 2015, țările au convenit să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale. Deși acest obiectiv se referă la încălzirea de-a lungul deceniilor, oamenii de știință avertizează că această depășire este un semnal alarmant.

„Acesta este un avertisment al impacturilor climatice din ce în ce mai periculoase aproape de orizont”, a declarat Richard Allan, profesor de climă la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Această veste vine în timp ce vestul SUA se confruntă cu primul val de căldură din această vară, cu temperaturi care depășesc 100 de grade Fahrenheit. Căldura extremă a provocat deja decese și distrugeri la nivel global în această primăvară.

Zeci de oameni au murit în India recent, când temperaturile au ajuns la 50 de grade Celsius (122 Fahrenheit); căldura intensă din Asia de Sud-Est a provocat decese, închiderea școlilor și distrugerea recoltelor; iar în Mexic, maimuțele urlătoare au căzut moarte din copaci din cauza căldurii.

Aerul și oceanele mai calde alimentează, de asemenea, ploi abundente și furtuni distructive, cum ar fi cele din SUA, Brazilia, Kenya și Emiratele Arabe Unite în acest an.

Căldura recentă oferă „o fereastră către viitorul cu căldură extremă, care pune la încercare limitele supraviețuirii umane”, a spus Ben Clarke, cercetător la Institutul Grantham din cadrul Imperial College din Londra. „Este vital ca oamenii să înțeleagă că fiecare zecime de grad de încălzire expune mai multe persoane la căldură periculoasă și potențial mortală”, a spus el pentru CNN.

Se preconizează că temperaturile globale vor începe să scadă sub nivelurile record în următoarele câteva luni, pe măsură ce fenomenul El Niño, care tinde să crească temperatura medie a planetei, se va diminua.

Totuși, aceasta nu va însemna sfârșitul tendinței pe termen lung de creștere a temperaturilor, deoarece oamenii continuă să ardă combustibili fosili. „Deși această perioadă de luni record va fi întreruptă în cele din urmă, semnătura schimbărilor climatice rămâne și nu există niciun semn de schimbare a acestei tendințe”, a spus Buontempo.

Guterres a menționat și noi date de la Organizația Meteorologică Mondială, care au arătat o șansă de aproape 86% ca cel puțin unul dintre anii dintre 2024 și 2028 să bată recordul celui mai cald an, stabilit în 2023.

OMM a calculat, de asemenea, o șansă de aproape 50% ca temperaturile medii globale în perioada 2024-2028 să fie cu peste 1,5 grade peste nivelurile preindustriale. Acest lucru ar aduce lumea mai aproape de încălcarea limitei de 1,5 grade din Acordul de la Paris. Guterres a atribuit criza climatică companiilor de combustibili fosili care „obțin profituri record și se bucură de trilioane de subvenții finanțate de contribuabili”, a spus el.

Aceste companii au cheltuit miliarde de dolari de-a lungul decadelor „denaturând adevărul, înșelând publicul și semănând îndoieli”, a adăugat el. El a cerut fiecărei țări să interzică reclamele pentru combustibili fosili, similar interdicțiilor de publicitate pentru produse care dăunează sănătății umane, cum ar fi tutunul.

„Ne aflăm într-un moment al adevărului”, a spus el, adăugând că bătălia pentru o planetă vie va fi câștigată sau pierdută în acest deceniu.

El a cerut liderilor mondiali să ia măsuri imediate, inclusiv reduceri uriașe ale poluării și încheierea oricăror noi proiecte pe cărbune. A îndemnat țările bogate să renunțe la cărbune până în 2030, să reducă petrolul și gazele cu 60% până în 2035 și să mărească finanțarea pentru cele mai sărace și vulnerabile națiuni climatice.

„Nu putem accepta un viitor în care cei bogați sunt protejați în bule de aer condiționat, în timp ce restul umanității suferă din cauza vremii extreme”, a concluzionat Guterres.