Zilele astea, RetuRO, administratorul sistemului de garanție – returnare (SGR) din România a prezentat planurile pentru anul 2025 și a lăudat reușitele de anul trecut, vorbind despre un adevărat succes în primul an de funcționare, în condițiile în care vorbim de cel mai mare sistem integrat de acest gen din lume.
Gemma Webb, CEO și președinte RetuRO, spune că ținta de colectare a 80% din cantitățile de ambalaje puse pe piață va fi atinsă în acest 2025, după ce anul trecut aceasta a fost de 55% pe tot anul, însă în ultimele 6 luni ea s-a situat la 80%, semn că SGR-ul fincționează.
„Nu sunt motive să ratăm ținta de colectare, dar în rural lucrurile sunt însă departe”, a explicat Gemma Webb, CEO-ul RetuRO, administratorul sistemului de garanție – returnare, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, motiv pentru care RetuRO nu va fi nevoită să fie ceară din nou Guvernului neaplicarea de penalități cum s-a întâmplat la finalul anului trecut.
„Sistemul SGR din România și RetuRO sunt cel mai de succes, sau unele dintre cele mai de succes parteneriate publice-private, ceea ce este fantastic că poate fi folosit ca exemplu. Și acest lucru este super bun”, a explicat Webb, vorbind despre performanțele sistemului pe care îl manageriază.
Dacă în 2024 au fost colectate 3 miliarde de ambalaje, în anul 2025 planul este dublarea acestei cantități, la 6 miliarde
„Atunci când ne uităm la rezultatele care au fost obținute în timpul scurt de implementare, aceste rezultate au fost foarte bune. Dacă ne uităm la anul trecut, colectarea totală din ianuarie până în decembrie a fost de 55% pentru toate materialele și 98% dintre aceastea au fost reciclată predominant pe piața românească. Evident, nu totul poate fi îmbuteliat, dar acesta este un succes cheie”, a explicat CEO-ul RetuRO care a adăugat că 98% din plastic, sticlă și alumiu este reciclat și ajunge înapoi în sistem, care se transformă în alte produse care pot fi folosite și reciclate din nou.
„Așadar, aveți un exemplu real în care România, într-un timp atât de scurt, a implementat un sistem complet de economie circulară, ceea ce este ceva de care toată lumea ar trebui să fie foarte, foarte mândră. Evident, nu a fost ușor. A fost excepțional, am avut o mulțime de provocări”, a mai spus ea.
RetuRO arată că a învățat mult din primul an de funcționare al SGR, iar în 2025 aceste lucruri urmează să fie aplicate.
„Am învățat multe anul trecut, pentru că atunci când faci ceva nou care nu a mai fost făcut înainte, înveți în fiecare zi. Așa că am învățat multe anul trecut și sunt sigură că anul acesta vom învăța mult mai multe. Dacă ne uităm la consumatorii români, avem un grad de conștientizare de 98% la nivelul întregii Românii, ceea ce este fantastic. Și avem în jur de 69% participare lunară în sistem. Așadar, trebuie să continuăm, să facilităm acest lucru pentru oameni și să îl integrăm pe termen lung în viața de zi cu zi”, a mai arătat Gemma Webb.
Care au fost principalele provocări
Principalele provocări pentru SGR prezentate de Gemma Webb au fost implementarea într-un singur an a sistemului și rezolvarea situațiilor care au apărut în timp, pornind de la colectare la logistică și apoi la capacitatea fabricilor.
„Una dintre principalele provocări a fost timpul, pentru că, în mod normal, atunci când implementezi un sistem de returnare a depozitelor, ai un an de planificare și pregătire, apoi ai un an de dezvoltare, implementare și lansare este cam în anul trei, sfârșitul anului doi, anul trei, în timp ce ceea ce am făcut noi aici în România, într-un an am avut planificare, dezvoltare, implementare și lansare. A fost într-adevăr un start-up, o provocare uriașă, dar una foarte interesantă. Apoi, un an mai târziu, sistemul a fost lansat. Deci am avut la dispoziție un an pentru planificare, dezvoltare și implementare”, a explicat președintele companiei.
„Ceea ce a funcționat cu adevărat foarte bine a fost faptul că toți jucătorii, comercianții cu amănuntul, producătorii, consumatorii, autoritățile, toată lumea a văzut importanța sistemului și diferența pe care urma să o facă. Așadar, a fost un an în care toate stelele au fost aliniate, totul s-a unit și toată lumea a lucrat, indiferent cât de dificil a fost, toată lumea a lucrat pentru a se asigura că sistemul a fost pus în aplicare și a funcționat”, a adăugat acesta.
Consumatorii au fost fantastici
Nu în ultimul rând, RetuRO a lăudat consumatorii, despre care spune că „au fost absolut fantastici”, mai ales că la început se temeau că oamenii nu vor fi receptivi.
„Una dintre îngrijorări a fost aceea că cultura reciclării nu exista în România, deoarece ratele de reciclare erau în mod tradițional foarte scăzute. Dar când vedeți ce s-a întâmplat acum, este absolut fantastic. Deci, provocări, da, am avut provocări, am abordat provocările pe măsură ce construiam sistemul pe care îl puneam în aplicare, toată lumea a lucrat cu noi foarte bine și aceasta este una dintre cheile succesului, este cooperarea. Cealaltă cheie a succesului este o legislație solidă. Așadar, atunci când ne uităm la legislația care a fost pusă în aplicare ca element de bază, legislația a fost bine documentată, bine realizată. Așa că și acest lucru a fost foarte bun”, a arătat președintele RetuRO.
„Au început să colecteze. Apoi a fost vorba despre punctele de colectare, dacă avem suficiente puncte de colectare, înregistrarea comercianților cu amănuntul, obținerea punctelor de colectare, care au început să se miște. Apoi s-au format cozi pentru că nu existau suficiente puncte de colectare. Și apoi, odată ce toate acestea au început să funcționeze, am început să colectăm, așa că am avut probleme cu transportatorii. Apoi am rezolvat această problemă, apoi am avut capacitatea fabricilor, apoi am rezolvat această problemă și totul a început să funcționeze”, a mai completat Gemma Webb.
Care sunt planurile pentru 2025
Pentru anul 2025, RetuRO are în plan să simplifice utilizarea sistemului de către consumatori, dar pregătește și eficientizarea acestuia, dorind concomitent o mai mare implicare a retailerilor. Principalele obiective ale acestui an pentru RetuRO vizează o mai facilă utilizare pentru cumpărători și eficientizarea SGR în ansamblu, mai ales că este vorba de cel mai mare sistem de profil 100% integrat la nivel global, atât prin creșterea ratei de colectare în mediul rural, cât și a numărului de puncte de returnare, dar și o trasabilitate mult mai bună, prin creșterea nivelului de digitalizare.
“Și când ne uităm acum la provocările viitoare, da, avem și noi provocări, în acest an, pentru că în acest an trebuie să consolidăm cu adevărat sistemul și să continuăm cu rezultatele care au fost obținute în ultimele luni. Accentul va fi pus pe consumatori. Trebuie să ajungem în zonele rurale. Avem nevoie de participarea activă a tuturor consumatorilor din zonele rurale și trebuie să implicăm activ micii comercianți cu amănuntul. Fiecare persoană din România merită să îi fie ușor să returneze sticlele. Când cumpără sticla pe care o plătesc, trebuie să le fie ușor să se întoarcă pentru a-și recupera banii și pentru a face parte din sistem. Deci, acesta este un obiectiv cheie pentru acest an, creșterea numărului de puncte de returnare și ajungerea în zonele rurale și implicarea activă a acestor consumatori și comercianți.
Acesta este unul dintre lucrurile cheie. Celălalt element pe care ne vom concentra anul acesta este sistemul în sine. Trebuie să facem sistemul mai eficient. Bine, anul trecut îl construiam. Nu poți, știi, nu avem o baghetă magică. Nu poți construi de la o configurație și să fie eficient și totul să funcționeze, așa că anul acesta trebuie să ne gândim la eficientizarea sistemului, la rentabilizarea lui, la o călătorie mai ușoară de la început până la sfârșit. Așadar, este ceva ce trebuie să facem. De asemenea, în ceea ce privește trasabilitatea, deoarece acum, cu ajutorul sistemului, putem urmări de la introducerea pe piață a unei sticle de produs până la momentul reciclării acesteia. Așadar, este important să finalizăm digitalizarea acestui aspect.”, spune Gemma Webb, CEO și președinta Directoratului RetuRO.
Dacă pentru primul an de funcționare, anul 2024, ținta de colectare fusese stabilită la 65%, dar cea realizată a fost de 55%, motiv pentru care RetuRO a cerut Guvernului să nu aplice penalitățile impuse prin lege, anul acesta situația este diferită, ținta de 80% urmând să fie atinsă.
„A fost un lanț de aprovizionare complet pe care l-am parcurs pas cu pas, iar provocările, care au fost fantastice, toată lumea ne-a sprijinit și am fost cu toții împreună pentru a ne asigura că sistemul a funcționat și ceea ce avem astăzi acum, dacă vă uitați la colectările și reciclarea din august până la sfârșitul lunii ianuarie, luați doar șase luni, în acestea am colectat peste 80% din ceea ce a fost pus pe piață de producători. Deci, am colectat peste 80% din recipientele din sticlă, plastic și aluminiu, iar 98% din acestea au fost reciclate înapoi în sistem. Acesta este un rezultat fantastic. Ceea ce aș spune este că poporul român a fost genial. Toată lumea se conectează pentru a face lucrurile să funcționeze. Pentru că fără oameni, poți avea toate fabricile și centrele de sortare pe care le dorești, dar fără sprijinul oamenilor, atunci nu va funcționa”, a mai arătat Gemma Webb.
Totuși, pentru anul trecut și evitarea penalităților, RetuRO s-a obligat să investească în următorii 5 ani o sumă totală de 350 de milioane de euro în eficientizarea sistemului, adică circa 70 de milioane de euro anual.
“Pentru că sistemul nu era cunoscut, prima parte a anului 2024 nu a mai putut fi recuperată, dar în ultimele 6 luni am fost mult peste target. Autoritățile au înțeles nevoia de a nu penaliza sistemul în primul an de funcționare, un sistem care în decembrie arăta că este foarte eficient și cu rezultate mult mai bune față de alte țări în primul an de la lansare”, a declarat directorul financiar al RetuRO, Cătălina Marga care spune că planul de investiții a fost deja avizat de Administrația Fondului pentru Mediu și urmează să fie trimis Guvernului spre aprobare.
Valoarea garanției de 50 de bani nu va fi modificată
De asemenea, răspunzând unei întrebări Green News, reprezentanții RetuRO spun că valoarea garanției de 50 de bani pe ambalaj, nu va fi modificată în 2025, chiar dacă legislația permite acest lucru.
În prezent, RetuRO are trei surse de venituri, cele generate prin vânzarea de materiale de reciclare către reciclatori, atât din țară cât și din străinătate, din garanții nerevendicate și din suma plătită de producători pentru acoperirea diferenței dintre totalul cheltuielilor și cele două surse de mai sus.
Garanțiile nerevendicate înseamnă diferența dintre garanțiile plătite de producător pentru toate ambalajele SGR introduse în piață și garanțiile plătite către consumatori.
„Există o parte de garanție plătită de producător care se estimează că nu se va mai întoarce niciodată în sistem și aceasta devine venit pentru SGR”, arată directorul financiar al RetuRO.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
Anul trecut au fost returnate peste 3,3 miliarde de ambalaje, ținta pentru 2025 fiind de 6 miliarde. RetuRO are șapte centre regionale de numărare și sortare, în județele Prahova, Dolj, Bacău, Brașov, Cluj, Ilfov și Timiș, alte două, ultimele din rețeaua planificată și finanțată cu un credit de 90 de milioane de euro, urmând să fie deschise în primul semestru al anului în curs, în Oradea și Constanța.