Stiri

Polonia încearcă să stăpânească algele toxice în timp ce tone de pești mor în bazinul Oder

2
min
19/8/2024

Polonia a luat măsuri pentru a limita răspândirea algelor aurii toxice în sistemul de afluenți ai râului Oder pentru a preveni repetarea crizei de poluare care a afectat cursul de apă în 2022, a declarat duminică ministrul climei, potrivit Reuters.

Peroxidul de hidrogen a fost pompat la joncțiunea dintre canalul Gliwice și râul Klodnica, contribuind la reducerea algelor cu peste 90%, a precizat ministerul într-o declarație.

Între 3 și 16 august, aproximativ 77 de tone de pește au murit în secțiunea afectată a canalului și în lacul Dierzno Duze din apropiere. Riscul legat de alge rămâne critic în canal, a precizat ministerul, arată Reuters.

„Subliniem că utilizarea peroxidului de hidrogen este o măsură de criză, nu una sistemică”, a declarat ministerul.

Principala cauză a creșterii algelor aurii este apa sărată deversată de industria minieră în râuri. Polonia lucrează la un plan de construcție a instalațiilor de desalinizare.

În vara anului 2022, sute de tone de pești morți au fost găsite în râul Oder, care curge de-a lungul unei părți a graniței Poloniei cu Germania. Cantități mai mici de pești morți au fost găsite în râu și în afluenții săi de mai multe ori în acest an.