Un legist a concluzionat că poluarea a avut o „contribuție semnificativă” în cazul morții fetiței. Ea a fost dusă de urgență la spital la 2 dimineața, în februarie 2013. Familia sa susține de mulți ani că poluarea a ucis-o, din cauză că în zona unde locuiau, Lewisham, în sudul Londrei, nivelul de dioxid de azot era în afara legii.
Medicii n-au putut să o salveze, din cauză că și-a pierdut cunoștința în mod repetat. Înainte de deces, fata a avut convulsii și a făcut aproape 30 de vizite la spital, în trei ani, din cauza dificultăților de respirație.
„Singurul lucru pe care l-aș fi putut face ar fi fost să ne mutăm. Ar fi trebuit să ne mutăm pentru că eram disperați”, a declarat mama Ellei.
Ea a mai spus că, deși familia sa știa despre pericolul fumului de la autovehicule, nu auziseră niciodată de dioxid de azot – una dintre cele mai grave forme de poluare.
Fetița locuia împreună cu mama ei și cu doi frați gemeni mai mici la doar 24 de metri de șoseaua de centură interioară a Londrei, în timp ce școala ei se afla aproape de o altă stradă foarte aglomerată.
O anchetă din 2014 a decis că tânăra a murit de „insuficiență respiratorie acută” și a concluzionat că moartea ei afost posibil declanșată de „ceva în aer”. Anul trecut, în decembrie, mama sa a câștigat dreptul la o altă anchetă care să determine exact dacă poluarea a fost cauza decesului.
„Concluzionez că Ella a murit din cauza astmului, la care a contribuit expunerea la poluarea excesivă din aer”, a transmis legistul care s-a ocupat apoi de caz.
„Povestea Ellei a pus în lumina reflectoarelor pericolul invizibil de a respira aer murdar pentru noi toți, dar în special pentru milioanele de oameni din Marea Britanie care au astm sau alte forme de boli ale plămânilor, a căror vieți sunt impactate zilnic de legi inadecvate privind calitatea aerului”, a declarat Sarah Woolnough, de la Asthma UK and the British Lung Foundation.