Stiri

Poluarea din Sena amenință înotul la Jocurile Olimpice din Paris

2
min
28/6/2024

Concentrații ridicate de enterococi și E.coli în râul Sena pun în pericol desfășurarea competițiilor olimpice de înot, în ciuda investițiilor masive în proiecte de regenerare.‍

Datele publicate recent indică faptul că nivelurile de poluare a apei din râul Sena rămân mult peste limitele legale pentru scăldat, cu doar o lună înainte de Jocurile Olimpice. Rezultatele testelor efectuate duminică, disponibile pe site-ul Primăriei Parisului, arată concentrații alarmante de enterococi și bacterii E.coli în toate cele patru puncte de monitorizare ale râului.

La podul Alexandre III, locul desemnat pentru înotul în cadrul triatlonului olimpic, s-a înregistrat o concentrație de enterococi de 1000 ufc/100 ml, de peste două ori limita maximă permisă de legislația europeană, care este de 400 ufc/100 ml. De asemenea, concentrația de E.coli a depășit cu aproape patru ori pragul legal.

Cauzele poluării

Nivelurile ridicate de poluare sunt amplificate de precipitațiile abundente din ultimele săptămâni, care au crescut debitul râului de până la șase ori media sezonieră. Într-un comunicat al Primăriei Parisului se precizează că "calitatea apei rămâne degradată din cauza condițiilor hidrologice nefavorabile, a soarelui redus, a temperaturilor sub media sezonieră și a poluării provenite din amonte."

Organizatorii Jocurilor Olimpice rămân optimiști că râul Sena va fi utilizabil pentru competițiile programate, în pofida rezultatelor dezamăgitoare ale testelor de calitate a apei. Președintele Paris 2024, Tony Estanguet, și-a exprimat încrederea în finalizarea lucrărilor de curățare a râului în timp util pentru evenimente, scrie Reuters.

Cu toate acestea, problemele actuale de calitate a apei au dus deja la anularea unor competiții de testare în august anul trecut, precum Cupa Mondială de Înot în Apă Deschisă și etapa de înot a Cupei Mondiale de Triatlon Para Cup. Triatlonul mondial s-a desfășurat totuși ulterior în aceeași lună.

Proiecte și măsuri de regenerare

Pentru a asigura un nivel adecvat de siguranță pentru înot, un proiect de regenerare în valoare de 1,4 miliarde de euro este în desfășurare. Acesta include construcția unui bazin de stocare a apei de ploaie pentru a reduce riscurile de poluare în perioadele de precipitații intense.

Jocurile Olimpice vor începe pe 26 iulie, iar proba de triatlon este programată pentru 30 și 31 iulie, urmată de proba mixtă pe 5 august. Sena va găzdui și maratonul de înot pe 8 și 9 august și paratriatlonul în cadrul Jocurilor Paralimpice care încep pe 28 august. Organizatorii se confruntă cu provocări suplimentare din cauza curenților neobișnuit de puternici, ceea ce a dus la anularea primei sesiuni de antrenamente pentru ceremonia de deschidere programată pe 26 iulie. Președintele Emmanuel Macron a menționat că desfășurarea ceremoniei pe Sena ar putea fi mutată dacă riscul de securitate devine prea mare.

În timp ce autoritățile și organizatorii lucrează la găsirea soluțiilor pentru îmbunătățirea calității apei, rămâne de văzut dacă Sena va fi pregătită pentru a găzdui evenimentele planificate în cadrul Jocurilor Olimpice din această vară.

Foto: GETTY IMAGES