...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

8 minute de citit

Poluatorii care ard cablurile în Sintești și-ar fi înființat o asociație de mediu numită Organizația Civică Iar Miroase pentru a se proteja de autorități și amenzi

Scris de: News Green | 15 noiembrie 2024, 07:55

Oamenii din zona de sud a județului Ilfov se plâng că poluatorii care ard de de ani de zile cabluri în zona Sintești și contaminează aerul din zonă și-au înființat o asociație de mediu care să îi apere de autorități, de amenzi și sancțiuni, arată Avertizori de Integritate într-un amplu material devoalator.

Incendierile ilegale și arderile de cabluri continuă în localitatea Sintești în apropiere de București, în ciuda numeroaselor controale și amenzi aplicate de autorități. Garda de Mediu a transmis chiar și un comunicat de presă în care a anunțat că  “Sinteștiul nu se vindecă”.

Poluatorii care ard cablurile în Sintești au înfințat asociația de mediu Organizația Civică Iar Miroase pentru a se proteja de autorități și amenzi

Comisarii de mediu apelează cu regularitate la numărul de urgență 112 și cer intervenția Poliției însă aceste evenimente nu încetează, arată Avertizori de Integritate.

Din cauza incendierii deșeurilor și a cablurilor, toată zona formată din sectorul 4 al Bucureștiului care cuprinde comunele Berceni, Jilava, Vidra, Sintești, orașul Popești Leordeni, dar și comune din Dâmbovița, sunt poluate constant iar acest lucru se resimte mai ales noaptea, spun oamenii din aceste zone.

„Simțim cum aerul este greu de respirat”, arată cei care privesc fără putere și fără speranță la fumurile care se înalță din multe curți din Sintești.

Din estimările specialiștilor, anual în Sintești intră o cantitate de peste 200.000 tone de deșeuri , fără ca autoritățile de mediu să știe care este cantitatea care a fost reciclată și care este cantitatea dispărută în focurile din sat. Specialiștii de mediu mai spun că important este nu doar să se oprească arderile deșeurilor, ci și stoparea brokeriilor de deșeuri care le aduc ilegal în  satul ilfovean.

Sursa citată mai transmite că este vorba de o afacere de peste 100 milioane euro pe an de pe urma deșeurilor care intră în satul ilfovean Sintești și determină creșterea exponențială a organizației clandestine care a ajuns la performanța de a înființa asociații de mediu care să le apere activitatea ilicită și poluantă.

Cum a apărut Asociația Civică Iar Miroase

În acest mod a apărut și Asociația Civică Iar Miroase care și-a început activitatea cu o platformă prin care se puteau reclama mirosurile, creată în interesul celor care se ocupau cu dezvoltarea de case în zonele unde este interzisă construcția acestora.

Avertizorii de Integritate arată că aceștia au aplicat o serie de practici prin care au achiziționat terenuri la un preț destul de scăzut în aproprierea satului Sintești, acolo unde se ard cabluri, în unele cazuri și la prețuri de 0,05 Euro/mp pe care au construit case vândute ulterior unor naivi cu peste 50 000 Euro/buc. Ulterior, cei care au făcut credite bancare că să trăiască în case cu grădina și aer curat au constat că în jurul satului Sintești există discomfort, fum și poluare de la cablurile arse.

În 2023, dezvoltatorii imobiliari și proprietarii aplicației Iar Miroase au intrat în contact cu poluatorii din Sintești, în scopul tranșării problemelor pentru cetățenii care cumpăraseră casele în zonele poluate, dar au ajuns să creeze o legătură cu poluatorii, văzând că la aceștia sunt sursele serioase de bani. Practic, se pare că de aici a apărut ideea înființării Asociației Civice Iar Miroase, membrii ei devenind din adversari cei mai buni parteneri de afaceri cu cei care ard cablurile în Sintești.

Avertizori de Integritate arată că sute de petiții și adrese primite la redacție în ultima perioada arată faptul că platforma de petiții Iar Miroase a fost transformată în Asociația Civică Iar Miroase care se ocupă de protecția societăților care ard cabluri în Sintești, protecția acestora față de organele de control și față de instituțiile care vor să oprească poluarea care pune în pericol sănătatea oamenilor din Ilfov și București.

Garda de Mediu nu poate face nimic

Garda de Mediu a transmis în ultima perioadă că Sinteștiul nu se vindecă și este dependent de incendierile ilegale, de cauciucurile și de cablurile arse. Apelurile comisarilor de mediu către serviciul 112 au devenit ceva obișnuit pentru această zonă.

Echipele de comisari aflate în misiuni comune împreună cu Poliția se deplasează în diverse zone din Sintești dinspre care vin foarte frecvent nori de fum gros. Minute la rând comisarii de mediu țipă la porțile celor care ard deșeuri și îi amenință cu poliția, însă aceștia nu vin la poartă și nu sting focul. Mai mult, neagă că ar mai fi aprins focuri de deșeuri dar nici nu pot explică de ce iese fum din curtea lor.

Incendierea deșeurilor este o afacere de proporții în localitățile din sudul Capitalei și există oameni care s-au specializat în diverse tipuri de incendieri

Mai mult decât atât, oamenii indignați din Sintești spun că pentru a abate atenția de la afacerile privind incendierea cablurilor, calculatoarelor și a carcaselor auto, incendiatorii specializați și-au constituit o asociație numită Asociația Civică Iar Miroase, asta pentru a deturna autoritățile publice și a temporiza sau stopa închiderea afacerilor clandestine.

Nu întâmplător Asociația Civică Iar Miroase trimite tot felul de sesizări la autorități pentru poluare și contaminare din care lipsesc cu desăvârșire sesizările privind focarele de poluare din Sintești și arderile de cabluri, cauciucuri, carcase de calculatoare și alte materiale, care au declanșat de nenumărate ori alerte de poluare și creșterea gradului contaminare din Ilfov și București, mai dezvăluie sursa citată.

Rețeta Asociației Civice Iar Miroase este relativ simplă, aceștia postează și trimit la instituții publice, presă și televiziuni sesizări privind poluarea și contaminarea inducând percepția că arderea de cabluri din Sintești nu există de fapt

Afacerile care ard cabluri în Sintești au ajuns să aibă propriile ONG-uri și asociații de mediu

Afacerea cu arderea cablurilor din Sintești este atât de mare și extinsă într-o rețea clandestină care a ajuns la performanța de a înființa asociații de mediu și alte ONG-uri care practic se luptă cu autoritățile pentru a le proteja focarele de poluare din care membrii acestora câștigă sume imense.

Zeci de petiții provenite de la cetățenii din Sintești și Vidra, ajunse la redacția Avertizori de Integritate, arată faptul că Asociația Civică Iar Miroase este un conglomerat de contaminare și poluare care favorizează cea mai mare rețea de trafic de deșeuri și incendiere din zona Sintești.

La o populație de circa 2800 de locuitori, în Sintești există peste 200 de firme înregistrate având că obiect reciclarea deșeurilor, iar sura citată arată că persoanele care au înființat Asociația Civică Iar Miroase se ocupă și de unele firme de reciclare din Sintești care nu trebuie să fie deranjate de autorități în activitatea lor de contaminare și poluare, arată sursa citată.

Strategiile poluatorilor din Sintești privind comportamentul cu autoritățile de control, cât și introducerea anumitor cereri de autorizare a activității de ardere sunt consiliate de Asociația Civică Iar Miroase, ai căror membrii s-au alăturat unei afaceri ilicite de peste 100 milioane de Euro anual.

Acuzații din partea cetățenilor din zonă

Astfel aceștia mai spun că Asociația Civică Iar Miroase, beneficiind de sume de bani primite de la poluatori, și-au creat o rețea de relații în cadrul multor trusturi media care le promovează scenariile false derulate de ei în scopul protecției adevăraților poluatori.

Incendierea intenționată este o infracțiune gravă care este pedepsită conform Codului Penal iar cei care realizează astfel de acțiuni, organizațiile clandestine din Sintești, inclusiv membrii asociației și cei din conducerea Asociației Civice Iar Miroase sunt responsabili și complici în conformitate cu art. 353: “Comite delictul de incendiu și se pedepsește cu închisoare corecțională de la 2 la 6 ani, amendă de la 5.000 la 10.000 lei și interdicție corecțională de la unu la 3 ani acela care dă foc unei case, clădiri, uzine, fabrici, mori, păduri, grădini publice, unui edificiu, aeroport, magazin, pod, parc, stoc sau depozit de mărfuri, unor produse ale pământului, culese sau neculese, materiale lemnoase tăiate sau netăiate, aflate în grămezi sau depozite, sau oricăror alte mărfuri. Dacă din incendiere rezultă un pericol public, pedeapsa este închisoarea corecțională de la 3 la 10 ani, amendă de la 5.000 la 15.000 lei și interdicția corecțională de la 2 la 5 ani.”