-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Poluare cu deseuri in cetatea Argevada

O străveche cetate dacică, acoperită cu buruieni și transformată în groapă de gunoi

22 ianuarie 2025, 13:15

Sute de parcuri solare pentru primării

România, câştig de cauză într-un dosar privind energia regenerabilă. Investitorii care au dezvoltat 31 de centrale fotovoltaice, obligați să plătească milioane de euro

22 ianuarie 2025, 12:02

Misterul moștenitorilor Parcului IOR: Terenul retrocedat rămâne captiv între procese și nepăsare

22 ianuarie 2025, 11:09

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

22 ianuarie 2025, 10:01

#greenTALKS

green-talks-cu-gemma-webb-ceo-si-presedinte-al-returo-sgr-romania-un-model-de-succes-in-reciclare-sau-cum-sustenabilitatea-devine-realitate-video

GREEN TALKS cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO

19 august 2024, 08:56

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Premieră în România: Avion pentru însămânţarea norilor, pentru a combate seceta și lipsa precipitațiilor

Scris de: News Green | 2 noiembrie 2024, 12:00

avion contra secetei

Compania românească Intervenții Active în Atmosferă (IAA) a anunțat achiziția primului avion pentru însămânțarea norilor de la firma americană Fargo Jet, marcând o premieră națională în efortul de a reduce impactul secetei severe care afectează România.

Creșterea temperaturilor și intensificarea fenomenelor meteorologice extreme au creat nevoia urgentă de soluții inovatoare, inclusiv de tehnici de modificare a vremii, văzute ca esențiale pentru sprijinirea agriculturii și protejarea resurselor de apă ale țării, conform economedia.ro.

Achiziția avionului are loc în cadrul Parteneriatului Strategic România-SUA, în urma unei colaborări între IAA și Fargo Jet. La ceremonia de inaugurare a participat Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite în România, care a evidențiat importanța inițiativei:

„Acest proiect reflectă angajamentul nostru față de protejarea mediului, combaterea schimbărilor climatice și dezvoltarea durabilă. Prin inovare și strategie, construim o fundație pentru un viitor sustenabil și rezilient.”

Vor aduce patru avioane

James Sweeney, președintele Fargo Jet, a menționat că acesta este primul dintre cele patru avioane care vor fi livrate în România, în timp ce Ing. Dr. Emil Sîrbu, președintele IAA, a explicat importanța acestor tehnologii pentru combaterea secetei.

„Avioanele de însămânțare a norilor reprezintă o soluție esențială pentru protejarea resurselor de apă și pentru sprijinirea agriculturii. Implementarea acestor măsuri decisive vine în întâmpinarea programelor de mediu ale Guvernului României, ONU și Uniunii Europene, demonstrând angajamentul nostru pentru adaptarea la schimbările climatice,” a afirmat Emil Sîrbu.

De asemenea, între IAA și Fargo Jet a fost semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a intensifica schimbul de informații și activitățile de cercetare și instruire în domeniul modificării vremii, în vederea unor parteneriate viitoare și în alte țări.