Solutii

Premieră mondială la Oradea: prima fabrică de anvelope fără emisii de CO2

2
min
1/8/2024

Compania Nokian Tyres a obținut o finanțare de 150 de milioane de euro pentru a construi o fabrică de ultimă generație, numai cu energie verde și cu emisii zero.

Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat Nokian Tyres un împrumut de 150 demilioane de euro pentru construcția primei fabrici din lume de anvelope auto fără emisii de dioxid de carbon (CO2) în România.

Proiectul, care va fi situat în nord-vestul României, la Oradea, vizează dezvoltarea unei fabrici de ultimă generație decătre compania finlandeză Nokian Tyres, conform Hotnews.

„Colaborarea noastră cu Nokian Tyres va contribui semnificativ la dezvoltarea regiunii de nord-vest a României”, a declarat Ioannis Tsakiris, vicepreședintele BEI. „De asemenea, aceasta va face zona mai atrăgătoare pentru alți investitori potențiali.”

Se întinde pe 100.000 de metri pătrați

Noua fabrică de la Oradea va ocupa aproximativ 100.000 de metri pătrați și va folosi energie verde, produsă local, cu zero emisii de CO2, precum și tehnologii avansate pentru a preveni emisiile de CO2 care contribuie la schimbările climatice.

Uzina este proiectată să producă până la 6 milioane de anvelope anual, atingând capacitatea maximă în 2027. Operațiunile comerciale vor începe în prima parte a anului 2025, iar capacitatea de producție va crește treptat în 2026. Amplasamentul va include și un depozit pentru distribuția de anvelope.

Au produs un anvelopă test

„Fabrica noastră din România va fi un reper înindustrie, având o abordare holistică a durabilității. Vom folosi exclusiv surse de energie fără emisii de CO2 și procese extrem de automatizate și eficiente din punct de vedere energetic”, a declarat Leena Kaipainen, vicepreședintă și trezorieră a grupului Nokian Tyres.

Fabrica Nokian Tyres România de la Oradea, investiție de 650 milioane euro, a produs prima anvelopă de test pe data de 1iulie, iar producția comercială de volum va porni la început de 2025, anunță compania.

Fabrica este în faza de test a producției, pentru a vedea dacă aparatura instalată funcționează bine. Pentru demararea producției a fost adusă o echipă de 60 de oameni.