Smart City

Premierul participă la semnarea Memorandumului pentru Centura Verde București-Ilfov

2
min
3/6/2024

Evenimentul este organizat în contextul marcării Zilei Mediului pe 5 iunie

Primul-ministru Marcel Ciolacu participă luni la semnarea Memorandumului pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov. Evenimentul este organizat în contextul sărbătoririi Zilei Mediului în data de 5 iunie. Ceremonia va avea loc în Pădurea Balotești, pe Strada Râului. Obiectivul Memorandumului este acela de a genera o rețea forestieră în jurul orașului București. Parteneri în acest proiect sunt Ministerul Mediului și Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde”. Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor prevede și adoptarea unei legi pentru protejarea pădurilor din Ilfov, reprezintă piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi a Capitalei.

Întreaga comunitate va avea de câștigat

„Este imposibil să nu susținem o astfel de inițiativă, deoarece pădurile din jurul marilor orașe joacă un rol esențial în echilibrul societății. În contextul în care efectele schimbărilor climatice devin tot mai evidente, mai multe păduri înseamnă mai puțină poluare și un loc necesar pentru recreere în cea mai mare aglomerare urbană din România. Rolul social al pădurilor urbane trebuie să fie prioritar, iar noi trebuie să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă. Felicit pe toți cei care au contribuit la acest proiect apolitic, din care întreaga comunitate are de câștigat”, a declarat recent Mircea Fechet.

Fără tăieri de păduri

În contextul poluării grave din București și al tăierilor de păduri din jurul capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale și grupuri civice, reunite sub Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde și sprijinite de Administrația Prezidențială, au prezentat Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor politicienilor și autorităților. Documentul, disponibil aici, conține amendamente la noul cod silvic și soluții pentru reducerea poluării și protejarea pădurilor din Ilfov și alte zone urbane din țară.

Memorandumul propune un plan integrat al Primăriei București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării și solicită includerea acestui subiect pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Componentă socială și antipoluare

Proiectul Centura Verde București-Ilfov (www.centuraverde.ro) are o puternică componentă socială și antipoluare, fiind parte a unei soluții sistemice pentru mitigarea efectelor schimbărilor climatice. Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a strâns peste 11.900 de semnături online, invitând cetățenii să ceară măsuri concrete pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.

Sursa Foto: Facebook/ Marcel Ciolacu