Stiri

Premierul spune că este urgentă modernizarea capacităților de producție de energie și a liniilor de transport

2
min
24/7/2024

La a 5-a Reuniune Ministerială a Parteneriatul Transatlantic de Cooperare în domeniul Energiei și Climei, primul-ministru a cerut soluții eficiente pentru energie și climă și a vorbit despre necesitatea ca sistemele noastre energetice să fie capabile să furnizeze energie, în orice moment.

„Provocărileactuale sunt cele mai mari din istoria recentă", a declarat premierul Marcel Ciolacu marți, în cadrul unui discurs la un eveniment pe tema energiei și climei. El a subliniat necesitatea diversificării surselor de energie și amijloacelor de producție, subliniind urgența acțiunilor pentru susținerea Republicii Moldova, Ucrainei și a celorlalte țări din regiune, potrivit Antena3.

„Energia și climanu pot fi gestionate în limitele unui singur stat", a afirmat Ciolacu lacea de-a 5-a Reuniune Ministerială a Parteneriatului Transatlantic de Cooperare în domeniul Energiei și Climei. „Împreună cu partenerii europeni și americani, putem propune soluții eficiente pentru problemele energetice și climatice.Trebuie să lucrăm sincronizat, să vorbim cu o singură voce și să schimbăm lumea prin puterea exemplului. Când spun ‘noi’, mă refer nu doar la politicieni, ciși la oamenii de afaceri, cercetători, experți și societatea civilă."

Probleme grave în sistemul energetic

Premierul a accentuat gravitatea provocărilor actuale și necesitatea unei unități ferme înabordarea acestora. „Sistemele noastre energetice trebuie să fie capabile să furnizeze energie în orice moment și în condiții de stres intern sau extern,tuturor consumatorilor, oriunde", a adăugat Ciolacu.

El a subliniat importanța reducerii costurilor energiei pentru toți consumatorii, atât individuali, cât și industriali. „Ca și restul Europei, riscăm să pierdem avantajul competitiv din cauza prețurilor ridicate la energie. Trebuie să inversăm această tendință imediat! Este urgent să modernizăm capacitățile deproducție și liniile de transmisie, asigurând stabilitatea sistemului energetic și circulația liberă a energiei într-o piață unică, dar funcțională."

Tranziția la energie curată

Ciolacu a subliniat necesitatea securității energetice, energiei accesibile și competitivității economice pentru a face tranziția către energie curată, verde. „Acum, mai mult ca oricând, trebuie să fim pragmatici șisolidari. Iarna se apropie, războiul din Ucraina continuă, și avem nevoie deacțiuni imediate pentru a sprijini Republica Moldova, Ucraina și celelalte țăridin regiune."

El a menționat investițiile semnificative în capacități de energie regenerabilă și dublarea capacității nucleare a României. „Începem proiectul Neptun Deep, crucial pentru explorarea gazelor în Marea Neagră, care va dubla capacitatea de producție aRomâniei, transformând-o în cel mai mare producător din UE până în 2027."

Un nou sistem de transport

Premierul a evidențiat și construcția unui sistem de transport de curent continuu de înaltă tensiune, care va transporta energie din Azerbaidjan, Georgia și România către Ungaria și restul Europei.

„Sprijinul Statelor Unite în proiectele energetice strategice din domeniul nuclear estecrucial", a spus Ciolacu. „Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă implică un consorțiu cu două companii americane importante. România a optat încă din 1970 pentru tehnologia nucleară din Vest, nu din URSS, fiind singura țară din regiune care a făcut acest lucru."

El a subliniat importanța proiectului de reactoare nucleare modulare SMR, un proiect majorcare poate schimba lumea. „Salut faptul că acest forum găzduiește semnarea parteneriatului între Nuclearelectrica și companiile americane NuScale și Fluorpentru studiul de fezabilitate. Ne poziționează printre primele state din lume care vor avea această tehnologie."

Ciolacu a mai menționat un proiect revoluționar în energia geotermală, prin semnarea unui memorandum între ELCEN și compania americană SAGE Geosystems, care va permite integrarea energiei geotermale în sistemul de termoficare al Bucureștiului, reducând facturile și folosind energie curată.

Sursa Foto:Agerpres