Lumea energiei se întâlneşte vineri la COP29, la Baku, unde organizaţii nonguvernametale (ONG) denunţă prezenţa în masă şi influenţa lobbyiştilor energiilor fosile asupra negocierilor ONU, organizate anul acesta, din nou, într-o ţară care este un mare producător de petrol, relatează AFP.
CEO-ul gigantului francez TotalEnergies, Patrick Pouyanné, urmează să fie una dintre figurile lumii petrolului şi gazelor naturale la Baku, vineri, alături de alţi patroni, miniştri şi consultanţi din întreaga lume.
La fel ca anul trecut, o coaliţie de ONG-uri a încercat să numere câţi lobbyişti ai energiei fosile au fost acreditaţi la COP29.
Au fost acreditaţi 1.773, estimează această coaliţie, denumită Kick Big Polluters Out (KBPO, Să dăm afară marii poluatori), din care face parte 450 de ONG-uri.
La Baku, mii de participanţi care sosesc la COP29 au fost primiţi vineri dimineaţa cu un şarpe uriaş, menit să reprezinte interesele fosile ale Conferinţei.
”Cerem sfârşitul colonizării energetice în Sud”, declară AFP Bhebhe de la ONG-ul Power Shift Africa, care se afla între manifestanţi.
BP, EXXONMOBIL
Aproximativ 53.000 de persoane sunt acreditate anul acesta, în afara personalului tehnic şi organizatorilor, potrivit ONU.
Potrivit ONG-urilor, lobbyiştii energiilor fosile depăşesc ca număr ”delagaţie aproape oricărei ţări” în afara celor ale Azerbaidjanului (2.229), Braziliei (1.914), ţara care va găzdui COP30, şi Turciei (1.862).
Însă numărul exact ar putea fi diferit, iar autorii raportului declară AFP că au inclus în numărătoarea lor persoane care au legături cu întreprinhderi a căror principală activitate nu sunt energiile fosile, precum EDF sau campionul danez al energiilor regenerabile Orsted.
Indiferent de numărul exact, prezenţa intereselor legate de petrol, gaze naturale şi cărbune la COP este de mult timp o sursă de controversă.
Delegaţia sultanului Al Jaber, conducătorul societăţii petroliere a Rmiratelor Arabe Unite (EAU), care a prezidat anul trecut COP28 la Dubai, a provocat critici aprige, chiar dacă această COP a lansat până la urmă un apel la angajarea în ieşirea din energiile fosile.
Număr-record de persoane cu legături cu interese în sectorul energiilor fosile
Potrivit coaliţiei de ONG-uri, un număr-record de persoane cu legături cu interese în sectorul energiilor fosile a participat la aceasta.
Anul acesta, COP29 are loc în Azerbaidjan, o ţară care stă pe zăcăminte de hidrocarburi – o resursă catalogată de către preşedintele azer Ilham Aliyev drept un ”dar de la Allah”.
Preşedintele Conferinţei, Moukhtar Babaiev, este un fost cadru al companiei petroliere naţionale azere Socar.
Participanţii la COP sunt afiliaţi în general unui guvern sau unei organizaţii înregistrate.
Noile reguli ale ONU le permit observatorilor să examineze mai uşor prezenţa lobbyiştilor, în contextul în care particpanţii sunt obligaţi, începând de la COP28, să declare informaţii despre angajatorul lor şi relaţiile lor – financiare sau de alt fel – cu entitatea care cree o acreditare a lor.
Din delegaţia naţională a Japiniei face parte gigantul cărbunelui Sumitomo, iar din cea a Canadei producătorii de petrol Suncor şi Tourmaline.
Împreună, giganţii din Occident Chevron, ExxonMobil, BP, Shell şi Eni numără „39 lobbyişti”.