Solutii

Prima fabrică din lume produce lapte ecologic de la vaci hrănite cu alge marine, reducând emisiile de metan

2
min
22/7/2024

Ashgrove Dairy din Tasmania lansează „Eco-Milk”, reducând emisiile de metan cu 25%, într-o inițiativă de pionierat în reducerea impactului asupra mediului al industriei zootehnice.

O mică fabrică de lactate din Tasmania a început să furnizeze supermarketurilor primul lapte de marcă din lume produs de vaci hrănite cu alge marine, care le reduce emisiile de gaz metan dăunător mediului. Industria zootehnică este responsabilă pentru aproximativ 30% din emisiile globale de metan, conform Națiunilor Unite. Algele marine și alți aditivi pentru furajele bovinelor ar putea reduce aceste emisii, dar utilizarea lor pe scară largă este limitată de costuri, rescrie Reuters.

Din februarie, Ashgrove Dairy, un producător familial din Tasmania, hrănește aproximativ 500 de vaci – o cincime din efectivul său – cu un ulei ce conține extract de alge marine care reduce metanul eliberat în timpul digestiei. Conform coproprietarului Richard Bennett, vacile produc aproximativ 10.000 de litri de lapte pe zi, dintre care o parte este îmbuteliată și vândută ca „Eco-Milk” în toată Tasmania, inclusiv la Woolworths, cel mai mare lanț de supermarketuri din Australia. „Obținem o reducere de aproximativ 25% a metanului”, a afirmat Bennett.

„Eco-Milk” este un test pentru a vedea dacă consumatorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse lactate cu impact redus asupra mediului. O sticlă de doi litri se vinde cu 5,50 USD, cu 25 de cenți mai mult decât laptele obișnuit, iar vânzările merg bine, deși compania nu a decis încă extinderea proiectului.

Producătorii de aditivi pentru hrana animalelor, care inhibă eliberarea de metan de către microbii din stomacul vacilor, au investit sute de milioane de dolari pentru a produce suficient pentru a hrăni milioane de animale. Bel Group din Franța a anunțat anul trecut că va hrăni aproximativ 10.000 de vaci de lapte din Slovacia cu un aditiv similar. Alte companii, precum JBS, Danone și Fonterra, au utilizat aditivi, dar nu i-au lansat la scară largă.

Aditivul folosit de Ashgrove este furnizat de Sea Forest, o companie din Tasmania. CEO-ul Sea Forest, Sam Elsom, speră că „Eco-Milk” va deveni popular. „Dacă aceste produse nu sunt acceptate, lucrurile vor reveni la normal și ritmul decarbonizării va fi mult mai lent”, a declarat Elsom.

Foto: REUTERS/Clyde Russell