Solutii

Prima linie de reciclare a deșeurilor tip LCD sau LED din Europa Centrală și de Est este a unei companii românești

4
min
23/6/2020

Ecranele plate conțin tuburi fluorescente CCFL, procesul de tratare axându-se pe extragerea substanțelor periculoase, mercur, care este îndepărtat în mediu controlat.

Green WEEE, compania românească ce se ocupă cu tratarea și reciclarea DEEE-urilor (deșeuri de echipamente electrice și electronice), a pus în funcțiune recent prima linie de reciclare pentru TV-uri și echipamente ce conțin ecrane plate - LCD, plasmă și LED, din Europa Centrală și de Est, se anunță în comunicatul remis. Reciclarea ecranelor plate presupune extragerea sustanțelor periculoase, precum mercurul, și reintroducerea materialelor metalice și plastice în circuitul economic ca materii prime secundare. Reciclarea preia rolul naturii în a „descompune” deșeurile în materii prime. Anual se produc sute de milioane de aparate electronice folosind tehnologie LCD, plasmă sau LED. „Green WEEE are soluția pentru reciclare și astfel evităm formarea de noi focare de poluare, prin transformarea deșeurilor. Prin reciclare, toate materialele sunt reintroduse în circuitul economic ca materii prime secundare, iar mercurul, care se regăsește în tuburile florescente, este îndepărtat în mediu controlat”, se arată în comunicat.

Pentru că ecranele plate, LCD-urile, conțin tuburi fluorescente CCFL, procesul de tratare se axează pe extragerea substanțelor și materialelor periculoase, în special mercur, care este îndepărtat în mediu controlat. Restul fracțiilor rezultate: metale și plastice sunt tratate cu ajutorul echipamentelor deja existente în cadrul Green WEEE și apoi sunt reintroduse în circuitul economic ca materii prime secundare. „Atunci când o lampă (conținută în unitatea de ecran LCD) este deteriorată, este posibil să fim expuși direct la vaporii de mercur și praful de mercur, ceea ce prezintă un risc ridicat, din acest motiv, atunci când un echipament își încheie ciclul de viață, trebuie dat spre reciclare”, completează Marius Costache, Director General Green WEEE.
La fabricile Green WEEE din țară ajung pentru reciclare echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii. Deșeurile provin de pe piața locală, de la operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilității producătorului, prin colectare de la persoane fizice, cât și prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice.