Smart City

Prima uzină verde din lume, construită în România

2
min
2/7/2024

La Oradea a luat ființă o fabrică de anvelope care va funcționa cu emisii zero de CO2.

Compania Nokian Tyres a produs prima anvelopă în noua sa fabrică din Oradea, România. Potrivit reprezentanților companiei finlandeze, termenele pentru finalizarea construcției sunt respectate, iar producția la scară comercială va începe în prima parte a anului 2025. Construcția fabricii a început în mai 2023, conform wall-street.ro.

Începând de anul trecut, Nokian Tyres a derulat o campanie de recrutare pentru formarea echipei locale. În anii 2023 și 2024, au fost selectați candidați pentru diverse poziții, atât în producție, cât și în departamentele administrative și de conducere. Echipa de lansare, formată din 60 de specialiști, a beneficiat de un stagiu de formare în Finlanda, la fabrica Nokian Tyres, pentru a coordona creșterea etapizată a capacității de producție.

Emisii zero de CO2

În total, fabrica va angaja aproximativ 500 de persoane, conform declarațiilor CEO-ului Nokian Tyres, Jukka Moisio, de anul trecut. La evenimentul de inaugurare a lucrărilor la fabrica din Oradea, prima din lume cu emisii zero de CO2, Moisio a declarat că prioritatea sa este recrutarea forței de muncă locale din Oradea și din împrejurimi, atrăgând atenția asupra potențialului regiunii care a influențat decizia companiei de a construi aici.

Susanna Tusa, Director General și Vicepreședinte al Nokian Tyres Romania Operations, a declarat: „Odată cu prima anvelopă realizată aici, am avut ocazia de a testa capacitatea de producție din noua fabrică și totul decurge conform planului.”

Capacitate mare de producție

Fabrica Nokian Tyres din Oradea va avea o capacitate anuală de producție de șase milioane de anvelope, cu posibilități de creștere pe viitor, și va ocupa o suprafață de aproximativ 100.000 metri pătrați. Valoarea investiției se ridică la 650 de milioane de euro. Anvelopele produse în Oradea vor fi comercializate în principal în Europa Centrală, datorită poziției strategice a fabricii.

Compania finlandeză a ales România după ce a întrerupt orice relații cu Rusia, ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina. Înainte de a alege România, Nokian Tyres a evaluat peste 40 de locații, inclusiv în Polonia și Portugalia.

Prima anvelopă produsă

Prima anvelopă produsă în fabrica din Oradea este Snowproof 2, o anvelopă de iarnă fără crampoane destinată șoferilor din Europa Centrală. Acest produs marchează aniversarea a 90 de ani de la una dintre cele mai importante inovații ale Nokian Tyres – anvelopa de iarnă.

Fabrica din Oradea se evidențiază printr-o abordare holistică a sustenabilității, incluzând utilizarea exclusivă a energiei electrice din surse regenerabile și procese automatizate cu înaltă eficiență energetică. De asemenea, fabrica va adopta standarde stricte pentru gestionarea deșeurilor, similare celor din unitățile Nokian Tyres din Finlanda și Statele Unite ale Americii.

Sursa Foto: wall-street.ro