Primăria Sectorului 1 anunță că a demarat un proiect ambițios pentru a amenaja Pădurea Băneasa într-o pădure parc.
Primăria S1 și alte autorități au demarat un proiect comun pentru protejarea Pădurii Băneasa și transformarea ei într-o pădure parc
„Primăria Sectorului 1, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Primăria Municipiului București, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Asociația Parcul Natural Văcărești își unesc eforturile pentru a menține intact habitatul natural din rămășițele bucureștene ale Codrilor Vlăsiei.
Inițiativa Sectorului 1 are ca scop protejarea florei și faunei pentru ca iubitorii de natură să se poată bucura de singura zonă de pădure primară din București”, se arată într-un comunicat.
Ce se va întâmpla acolo
În prima fază, se va reproiecta Parcul Jersey City (fostul Parc Casa Albă) în colaborare cu specialiști cu experiență în ecologie și protecția mediului. Micul parc va deveni o expoziție tematică destinată amenajărilor care se vor face în întreaga pădure, arată primăria S1.
“Vreau să stabilesc un nou standard de colaborare între toate instituțiile publice și asociațiile pentru conservarea naturii. Consensul și viteza de implementare sunt criterii esențiale ale cooperării noastre”, a declarat primarul George Tuță.
Pădurea Băneasa, un gură de aer aproape de București
Aflată la doar 13 km de centrul Bucureștiului, Pădurea Băneasa este un loc potrivit pentru încercări cu bicicleta tip MTB sau alergări de tip trail running.
Traseul cu o lungime de 21 km se desfășoară în totalitate pe teren plat, însă poate prezenta denivelări, rădăcini de copac sau poate fi acoperit de vegetație (iarbă, frunze etc), iar în cazul precipitațiilor abundende este posibil să se formeze bălți și noroi. Cu echipamentul adecvat condițiilor de teren, nimic nu vă poate opri sa vă bucurați de o ieșire în natură alături de cei dragi.
„Ultima pădure urbană a orașului, Pădurea Băneasa este un spațiu natural supus tot mai des agresiunilor reprezentate de extinderea cartierelor rezidentiale, tăieri ilegale, braconaj, trafic și fragmentare. Din punct de vedere natural, zona este caracterizată de o mare varietate de specii, amfibienii – indicatori ai calității mediului, fiind bine reprezentati. În arbuștii, lizierele și arborii tineri ai pădurii încă putem auzi și chiar întâlni brotăcelul răsăritean, alături de alți prieteni ai acestuia: broasca roșie de pădure, broasca rugoasă, broasca de pământ. Prezența acestor specii, aflate pe lista roșie a vertebratelor din România, indică existența unui habitat sănătos și viabil atât din punct de vedere natural, cât și pentru cei peste 20.000 de oameni care locuiesc în zonă”, arată și Asociația Parcul Natural Văcărești.