Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde” a plantat, joi 31 octombrie, primii copaci ai centurii verzi a Capitalei, proiect ce va acoperi o suprafață de 3,5 hectare în localitățile Bragadiru, Cernica și Brănești, zone periurbane ale Bucureștiului. Potrivit unui comunicat oficial al asociației, în cadrul acestei inițiative de împădurire vor fi plantați 15.000 de puieți, majoritatea de stejar, frasin, tei și salcâm, speciile fiind adaptate în funcție de terenurile disponibile, furnizate de Ministerul Mediului și Ministerul Transporturilor, prin intermediul CNAIR.
Romsilva și CNAIR vor fi responsabile de întreținerea plantațiilor, asigurând sprijin pentru dezvoltarea copacilor până la maturitate, contribuind astfel la transformarea inelului verde al Capitalei într-o barieră naturală împotriva poluării.
În același timp, Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde” a depus mai multe amendamente la Codul Silvic, redactate în colaborare cu Ministerul Mediului, care prevăd legiferarea creării de centuri verzi în întreaga țară. Aceste amendamente vor fi discutate săptămâna viitoare în comisia de mediu a Camerei Deputaților, având deja sprijinul reprezentanților din spectrul politic și al Ministerului Mediului.
„Fără o natură sănătoasă, nici noi nu putem fi sănătoși. Plantarea primilor puieți din centura verde a Capitalei și depunerea amendamentelor la Cameră pentru legiferarea centurilor verzi la nivel național cu coautori din tot spectrul politic este un moment la care am visat încă din 2017, devenit acum realitate”, a declarat Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.
Proiectul va continua în următorii ani, urmărind să ofere Bucureștiului și zonelor adiacente un spațiu verde extins, capabil să reducă nivelul poluării și să contribuie la o calitate mai bună a vieții pentru locuitorii din regiune.