Solutii

Primii locuitori ai celui mai mare centru de conservare a ornitorincilor din lume ajung în noua lor casă

2
min
30/7/2024

Proiect ambițios pentru protejarea ornitorincilor în fața amenințărilor climatice și umane în Australia

Cel mai mare centru din lume dedicat conservării ornitorincilor a primit primii săi rezidenți, ca parte a unui proiect destinat protejării acestui mamifer semiacvatic, originar din Australia, în fața amenințărilor la adresa habitatului său, inclusiv condițiile meteorologice extreme și activitățile umane.

În ultimele două săptămâni, patru ornitorinci – două femele și doi masculi – au fost eliberați într-un spațiu de cercetare special amenajat la grădina zoologică Taronga Western Plains din Dubbo, aflată la aproximativ 400 de kilometri nord-vest de Sydney.

Acest centru de conservare, care include cursuri de apă stratificate, cascade, lacuri și maluri de pământ pentru săparea galeriilor, va ajuta cercetătorii să obțină mai multe informații despre această specie, a declarat Phoebe Meagher de la Taronga Conservation Society Australia, informează Reuters.

''Noul centru ne va permite nu doar să salvăm specia de la pericolele imediate ale schimbărilor climatice, ci și să o repopulăm pe termen lung'', a spus ea.

''Ne-ar plăcea să vedem pui de ornitorinc în centrul nostru și să înțelegem ce anume a contribuit la un astfel de succes reproductiv'', a adăugat Phoebe Meagher.

Centrul a fost creat printr-un parteneriat între Taronga Conservation Society Australia, grădina zoologică din San Diego Wildlife Alliance, Universitatea din New South Wales, guvernul din New South Wales și organizația pentru salvarea animalelor sălbatice WIRES.

Cu cioc de rață, labe palmate și coadă asemănătoare cu cea a castorului, ornitorincul este un mamifer care trăiește doar în Australia. Aceste animale nocturne depun ouă și se găsesc mai ales de-a lungul coastei estice a Australiei, din nordul îndepărtat al statului Queensland până în insula Tasmania, lângă râuri sau izvoare, unde își caută hrana. Sunt omnivore, hrănindu-se cu crustacee, viermi, insecte și plante acvatice.

Numărul ornitorincilor a scăzut cu peste jumătate de-a lungul mai multor decenii, conform cercetărilor, deși datele precise sunt greu de obținut. Asociațiile de mediu estimează populația totală a acestei specii între 30.000 și 300.000 de exemplare.

''Din păcate, nu am lăsat prea multe locuri în sălbăticie pentru ornitorinci'', a spus Phoebe Meagher.

''Acești ornitorinci pe care îi avem aici... ne vor oferi informațiile necesare pentru a salva această specie'', a concluzionat ea.

Foto: Getty