...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

#greenTALKS

green-talks-coca-cola-hbc-romania-si-angajamentul-pentru-sustenabilitate-o-strategie-pentru-viitor-interviu-cu-alice-nichita-corporate-affairs-sustainability-director-video

GREEN TALKS. Coca-Cola HBC România și drumul spre sustenabilitate, o strategie pentru viitor. Interviu cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director VIDEO

13 august 2024, 07:02

#greenTALKS Valentin Krancevic: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” - VIDEO

#greenTALKS Valentin Krancevik: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” – VIDEO

30 octombrie 2024, 09:02

GreenTalks cu Oliver Bolton, CEO Earthly: Inovația și colaborarea, cheia sustenabilității VIDEO

GreenTalks cu Oliver Bolton, CEO Earthly: Inovația și colaborarea, cheia sustenabilității VIDEO

5 martie 2025, 13:06

Salveaza Articolul

3 minute de citit

O inițiativă îndelung așteptată: Programul Național de Control al Poluării Atmosferice

Scris de: Green News | 13 februarie 2023, 07:25

poluare
Sursa: arhivă

Prin acest act normativ, se creează condițiile pentru clasarea procedurii de infringement declanșată de Comisia Europeană pe această speță și aflată în prezent pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al MMAP.

Totodată, se îndeplinește o condiționalitate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiectele din sectoarele transporturi, energie, agricultură și pentru alte proiecte incluse în componenta Valul Renovării din PNRR.

Mai poţi citi şi: VIDEO Ce cred bucureştenii despre traficul din Capitală

„Acest Program Național de Control al Poluării Atmosferice este un pas extrem de important către soluționarea problemelor de mediu cu care se confruntă țara noastră și un demers susținut pentru clasarea procedurii de infringement din domeniul calității aerului. Îi felicit pe toți colegii care au lucrat și au contribuit la atingerea acestui obiectiv. Respectarea de către România a angajamentelor de reducere a emisiilor constituie un obiectiv ambițios, în special în ceea ce privește reducerea emisiilor de PM2,5, NOx și COVnm care au ca sursă principală încălzirea în sectorul rezidențial și traficul din marile aglomerări urbane. Prin aprobarea acestui plan ne îndeplinim obligațiile asumate la nivel european și putem acționa mult mai eficient pentru îmbunătățirea calității aerului”, a spus Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna.

Totodată, în scopul îndeplinirii cerințelor de reducere a emisiilor și de a contribui în mod eficient la realizarea obiectivelor Uniunii Europene privind calitatea aerului, Directiva NEC a instituit obligația ca Statele Membre să elaboreze, să adopte, și să pună în aplicare un Program Național de Control al Poluării Atmosferice (PNCPA), având ca termen de raportare la Comisia Europeană data de 1 aprilie 2019.

Conform cerințelor minime prevăzute în Directiva NEC, PNCPA trebuie să stabilească prioritățile de politică privind calitatea aerului, în corelare cu prioritățile de politică, planurile și programele stabilite în alte domenii de politică relevante, prin identificarea/adoptarea și implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de poluanți atmosferici aplicabile tuturor sectoarelor de activitate relevante care constituie surse de emisii de poluanți atmosferici cum ar fi: agricultura, energia, industria, transportul rutier, încălzirea rezidențială, utilizarea motoarelor cu ardere internă pentru echipamentele mobile fără destinație rutieră și utilizarea solvenților.

Mai poţi citi şi: Provocările Sistemului Garanţie-Returnare în zonele rurale din România

Potrivit Legii nr. 293/2018  privind reducerea emisiilor naționale cauzate de anumiți poluanți atmosferici care transpune Directiva NEC, autoritățile responsabile desemnate cu îndeplinirea obligației de elaborare, adoptare și punere în aplicare a PNCPA sunt autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, respectiv Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în colaborare cu autoritățile publice centrale cu responsabilități în domeniile: economie, energie, sănătate, transport, agricultură şi dezvoltare rurală, dezvoltare regională și administrație publică. Potrivit art. 11 alin. (2) din Legea nr. 293/2018, PNCPA se adoptă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.