Stiri

Proiect pentru refacerea faunei în pădurile din Vâlcea

2
min
26/7/2024

Mai multe exemplare de cerb lopătar au fost introduse în pădurile din zona Drăgășani, în cadrul unei acțiuni de repopulare susținută de Direcția Silvică din județul Vâlcea.

Direcția Silvică Vâlcea a inițiat un program de repopulare a pădurilor din zona Drăgășani cu cerbi lopătari. În acest sens, încă de la începutul anului, aufost achiziționate mai multe exemplare care sunt acum aclimatizate într-unspațiu special amenajat. De aici, cerbii vor fi eliberați pe teritoriul celor două fonduri cinegetice din zonă, Dobrușa și Răcoasa, conform Agerpres.

Cele 17 exemplare de cerbi lopătari, aduse dinArad, s-au adaptat bine în Vâlcea și s-au înmulțit în ultimele luni, doi puifiind născuți recent în țarcul special amenajat în mijlocul pădurii. Scopulacestui țarc este să le ofere animalelor un mediu propice pentru aclimatizare.

Animalele sunt monitorizate zilnic

„Am adus în două tranșe 17 exemplare, dintrecare opt femele și nouă masculi, de diferite vârste. Ne bucură să vedem că două dintre cele trei femele adulte au fătat, iar acum avem doi puiuți. Personalul tehnic al Ocolului Drăgășani monitorizează zilnic populația de cerbi lopătari, asigurându-le hrană suplimentară și apă în această perioadă de secetă”, adeclarat inginerul silvic Ilie Ceuca, responsabil de fondurile cinegetice administrate de Romsilva în județul Vâlcea.

După perioada de aclimatizare, cerbii vor fie liberați în pădurile din jurul municipiului Drăgășani, unde, până acum 30 de ani, această specie era abundentă. În prezent, din cauza diverselor factori,numărul cerbilor lopătari în sălbăticie a scăzut drastic, rămânând doar câteva exemplare.

Condiții propice pentru înmulțire

„Considerăm că toate condițiile necesare pentruînmulțirea populației de cerbi lopătari sunt îndeplinite. Scopul nostru este săcreștem efectivele de cerbi în zonă. Am adus sânge proaspăt pentru a îmbunătăți genetica populației locale și a ne asigura că vom avea un efectiv viguros și sănătos. În urma evaluării recente, pe Fondul Cinegetic 38 Dobrușa mai suntdoar 10 exemplare de cerb lopătar. Este un număr mic, dar este un succes că mai există cerbi lopătari în libertate”, a adăugat inginerul silvic.

Direcția Silvică Vâlcea intenționează să achiziționeze și alte exemplare de cerbi lopătari, în special femele, până la sfârșitul anului, pentru a atinge un număr de 50 de exemplare.

Originar din ținuturile mediteraneene

Cu o lungime de până la 160 de centimetri şi o greutate de până la 120 de kilograme, cerbul lopătar face parte din familia cervide, fiind originar din ţinuturile mediteraneene. În sălbăticie, esteîntâlnit în special în păduri de foioase, cu poieni în interior, situate la câmpie sau în zonele de coline. Cerbul lopătar face parte din genul Dama şi nu din genul Cervus, care include cerbul comun şi cerbul pătat, principala diferenţă dintre aceste genuri constând în faptul că masculii din genul Damaproduc coarne ce încep să se lăţească în forma unei lopeţi de la mijlocul ramurii către vârf, de unde şi denumirea de lopătar.

Sursa Foto: Agerpres