Stiri

Proiecte de energie regenerabilă blocate din cauza lipsei accesului la rețea

2
min
9/7/2024

În România, o capacitate eoliană nouă de 10-15.000 MW este blocată să se dezvolte pentru că nu are acces la rețea

Accesul la rețeaua de electricitate reprezintă în prezent principalul obstacol în calea implementării energiei regenerabile la scară largă. În Europa, sute de gigawați de proiecte eoliene așteaptă permise de racordare la rețea, ceea ce generează o supraîncărcare administrativă și întârzieri semnificative în extinderea acestei surse de energie. WindEurope, asociația energiei eoliene din Europa, a publicat un raport care analizează aceste provocări și propune măsuri imediate pentru a debloca capacitatea rețelei și a permite integrarea noilor ferme eoliene, precum și retehnologizarea celor existente, potrivit economica.net.

În România, 15.000 MW de proiecte se află în așteptare. UE are obiective ambițioase de creștere a capacității eoliene, dorind să ajungă la 425 GW până în 2030 și 1.300 GW până în 2050, față de 220 GW în prezent. Energia eoliană este crucială pentru securitatea energetică, tarife accesibile și competitivitatea industrială. Recenta revizuire a Directivei privind energia regenerabilă introduce reforme menite să accelereze autorizarea noilor parcuri eoliene, dar blocajul principal rămâne accesul la rețea.

Proiecte în așteptare

Peste 500 GW de capacitate eoliană din Franța, Germania, Italia, Spania, Polonia, România, Irlanda, Croația și Regatul Unit așteaptă evaluarea cererilor de racordare la rețea, iar Italia și Regatul Unit au fiecare peste 100 GW de proiecte în așteptare. UE recunoaște importanța extinderii rețelei pentru dezvoltarea energiei regenerabile și electrificarea sistemului energetic, propunând măsuri esențiale în noul plan de acțiune privind rețelele electrice.

Giles Dickson, CEO WindEurope, subliniază că accesul la rețea este un blocaj major pentru dezvoltarea energiei eoliene, afectând securitatea energetică și prețurile. Unele reforme necesită timp, dar gestionarea mai eficientă a listelor de așteptare poate aduce îmbunătățiri imediate. Raportul WindEurope identifică saturația rețelei și planificarea ineficientă ca principale cauze ale întârzierilor, recomandând alinierea obiectivelor naționale de extindere a rețelei cu cele de extindere a energiilor regenerabile pentru 2030.

Facilitarea accesului la rețele

Pentru a accelera extinderea rețelelor electrice, țările ar trebui să prioritizeze autorizarea infrastructurii de rețea în interes public. Germania și alte țări care aplică acest principiu au obținut rapid volume mari de autorizații.

Autoritățile de autorizare a rețelelor din Europa aplică în prezent principiul „primul venit, primul servit”, ceea ce generează întârzieri și blochează proiectele mai mature. WindEurope sugerează criterii de filtrare și prioritizare pentru gestionarea mai eficientă a cererilor de racordare la rețea. Aceasta ar reduce numărul de proiecte în așteptare, eliminându-le pe cele imature și speculative și asigurând o alocare echilibrată a capacității rețelei pentru tehnologiile strategice.

Liste de așteptare

Țări precum Franța, Norvegia, Spania și Regatul Unit au început să implementeze criterii de „realizare a etapelor” pentru a gestiona dinamic listele de așteptare și a elimina proiectele care avansează lent. Spania, Irlanda și Grecia experimentează prioritizarea proiectelor de co-locare a diferitelor tehnologii de generare și/sau stocare, stimulând utilizarea eficientă a capacității rețelei și dezvoltarea complementarității surselor de energie.

România are o capacitate instalată în eolian de 3.026 MW, dar pentru a atinge obiectivele europene, este necesară o gestionare mai eficientă a accesului la rețea și aplicarea principiilor de prioritizare și filtrare a proiectelor.