...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

#greenTALKS

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Proiectul de 200 de milioane de euro din PNRR privind reciclarea deșeurilor le dă bătăi de cap românilor! Insulele digitale de reciclare, foarte problematice

Scris de: ClaudiuPopa | 20 martie 2025, 16:27

Proiectul de 200 de milioane de euro din PNRR privind reciclarea deșeurilor le dă bătăi de cap românilor. Insulele digitale de reciclare, foarte problematice
sursa foto: Digi24

Un proiect de 200 de milioane de euro, de reciclare a deșeurilor, le dă mari bătăi de cap românilor. Lansat de Ministerul Mediului, prin acesta au fost instalate mii de insule digitalizate de colectare a deșeurilor, dar ele sunt foarte greu de folosit și total greșit gândite, arată Digi24.

Insulele ecologice digitalizate pot fi definite ca fiind grupări de containere ce prevăd instalarea de pubele ce includ diferite tipuri de soluții inteligente privind deșeurile, care sprijină obiectivele ecologice din planul de redresare al UE, spun producătorii, dar situația din teren este cu totul și cu totul alta.

Proiectul de 200 de milioane de euro din PNRR privind reciclarea deșeurilor le dă bătăi de cap românilor. Insulele digitale de reciclare, foarte problematice

Astfel, locul unde ar trebui să ajungă gunoaiele au deschideri prea înalte, iar persoanele scunde nu le pot folosi. Mai mult, sistemul este unul complicat, iar oamenii spun că nu este deloc practic, iar probleme cu aceste insule ecologice sunt peste tot.

Pe lângă faptul că sunt prea înalte, o femeie s-a și rănit la trapa containerului, scrie Digi 24.

„M-am agățat, cum am tot împins. Incomode, foarte prost făcute, a spus aceasta.

„Trebuie să ridici mâna și, dacă nu ești atent, rămâi încarcerat, nu poți lucra cu amândouă mâinile”, a explicat un bărbat.

Octavian Haragoș, purtător de cuvânt Primăria Oradea, a explicat pentru postul de televiziune că fantele sunt prea sus, iar accesul este îngreunat de cartela de acces.

„Fantele se află la înălțimi prea mari și accesul este îngreunat. Au fost sesizate situații când accesul folosind cartela era unul destul de greoi. Trebuie să folosești de fiecare dată ambele mâini pentru a arunca gunoiul, fantele sunt prea mici. Toate aceste disfuncționalități au fost comunicate deja furnizorului”, a arătat oficialul.

Mai mult, primarii din orașele în care au fost instalate se plâng nu doar pentru că sunt greu de folosit, ci și că nu sunt chiar atât de „smart” pe cât și-ar dori”

„Acesta poate fi considerat „smart” doar pentru că se deschide cu o cartelă. Dar nu măsoară și nu putem să aplicăm principiul “Pay as you throw””, a completat și Toth Csaba, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Banii, peste 200 de milioane de euro, vin prin PNRR, așa că nu au cum să intervină asupra proiectului, pentru o rezolvare rapidă, iar Alexandru Avram, secretar general Ministerul Mediului, recunoaște că produsele au anumite deficienție.

„Au apărut anumite deficiențe ale acestor insule, care poate nu au fost observate în momentul în care acest ghid a fost în consultare publică, însă prin acest contract subsecvent, pe care îl au UAT-urile cu furnizorii, se pot cere anumite modificări”, spune oficialul de la Ministerul Mediului.

Proiectul are întindere națională și presupune instalarea insulelor ecologice supra și subterane în mai multe orașe din țară”