Smart City

Propunere: 19 trasee de 150 de kilometri pentru pentru piste de biciclete în București

2
min
26/8/2024

Municipiul București are șanse să își modernizeze infrastructura în următorii ani, ajungând la nivelul altor capitale europene. Primăria plănuiește amenajarea a 150 de kilometri de piste de biciclete principale, completate de o rețea secundară de 415 kilometri.

Până în 2035, orice locuitor ar trebui să aibă acces la una dintre pistele principale la cel mult 200 de metri distanță de locuință, conform Antena 3.

În prezent, Capitala dispune de doar 56 de kilometri de piste, dintre care un sfert sunt concentrate în Sectorul 1.Primăria promite că, în următorii șase ani, rețeaua de piste va deveni mult mai accesibilă, astfel încât un traseu pentru biciclete să se afle la maximum 500de metri de orice locuință. De asemenea, vor fi amplasate peste 6.000 de rastele pentru biciclete.

Rețea principală

Rețeaua principală va include 19 trasee, dintre care primul va avea 16 kilometri și va conecta nordul orașului de centrul său, incluzând și Platforma Pipera. Un alt traseu de 6 kilometri va lega centrul de zona de sud. Traseul „Bucureștii Noi" va conecta nordul de Piața Victoriei, iar pistele existente vor fi integrate în noul traseu Victoriei -Giurgiului. Traseul Colentina - Carol I, cu o lungime de peste 6 kilometri, va face legătura între nord-estul și centrul orașului, iar alți 7 kilometri vor lega zona centrală de vest prin traseele Drumul Taberei - Elisabeta și 13 Septembrie - Ghencea. În estul orașului, va fi amenajat traseul Pantelimon.

Două trasee circulare

Traseul „Liniei" va conecta vestul de sudul orașului, iar „Traseul Semicircular" va lega Cartierul Cotroceni de Piața Muncii, cu interconectări la Piața Victoriei, Ștefan cel Mare și Obor. Pe lângă infrastructura deja existentă pe Splaiul Independenței, vor fi adăugați 3 kilometri de piste, iar centrul și sud-estul orașului vor fi conectate prin traseul Splaiul Unirii. Alte trasee includ Unirii - Pallady, Iuliu Maniu, care va lega Grozăvești de vestul orașului, și Matei Basarab - Basarabia, care va acoperi Strada Matei Basarab, Calea Călărașilor, Bulevardul Basarabia și Șoseaua Vergului. Programul include și două trasee circulare: Inelul Meridian Nord și Inelul Meridian Sud.

Conform planului, noile piste vor fi separate de traficul auto, vor beneficia de marcaje corespunzătoare și semaforizare dedicată, pentru a asigura siguranța bicicliștilor. În plus, Primăria Capitalei promite 600 de parcări de biciclete la nivel de reședință și un sistem de bike-sharing cu 350 de stații automatizate, echipate cu o flotă de 7.000 de biciclete electrice.

Foto: Getty Images