Joi, activiștii Greenpeace România au organizat un protest la sediul Autorității Competente pentru Reglementarea Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), cerând protejarea ecosistemului Mării Negre și respectarea dreptului cetățenilor la un mediu sănătos. În cadrul protestului, fațada clădirii ACROPO a fost acoperită de un banner imens care transmite mesajul: „Nu distrugeți Marea Neagră!”, iar pe gardul din jur au fost afișate pancarte prin care se solicită oprirea proiectului Neptun Deep.
Greenpeace România a adus în atenție starea critică a platformelor petroliere existente din Marea Neagră, operate de OMV Petrom, pentru care ACROPO nu a întreprins acțiuni corespunzătoare de aproape un an. Organizația susține că ACROPO ar trebui să-și respecte obligațiile legale, acționând independent pentru a apăra sănătatea publică și siguranța mediului.
„Această autoritate nu reușește să apere interesele românilor. Nereguli grave care pot duce la dezastre ecologice nu pot fi tolerate într-un stat care ar trebui să protejeze dreptul oamenilor la un mediu curat și sănătos. Nu putem avea încredere că eliberarea de noi avize pentru viitoare proiecte, precum Neptun Deep, se realizează într-un mod competent și transparent”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.
Greenpeace a sesizat și Comisia Europeană în legătură cu neregulile constatate, subliniind că ACROPO nu efectuează inspecții regulate și riguroase, conform cerințelor europene. Diana Herdean, activistă de mediu prezentă la protest, a subliniat importanța protejării Mării Negre: „Marea Neagră are nevoie de noi! În timp ce anumite companii prețuiesc mai mult profitul decât sănătatea oamenilor și a planetei, autoritățile care ar trebui să le reglementeze închid ochii la platforme ruginite și la riscurile iminente.”
Protestul, desfășurat chiar de Ziua Internațională a Mării Negre, este o chemare la acțiune pentru protejarea ecosistemelor marine și pentru respectarea drepturilor cetățenilor la un mediu sigur și curat.